Gert Van Mol, de communicatieadviseur bij CD&V die werd ontslagen nadat bleek dat de groei van de partij op Facebook voor een groot deel te wijten was aan Indische Facebookgebruikers, hangt een rechtszaak boven het hoofd. Zijn voormalige werkgever wil 100.000 euro schadevergoeding van Van Mol wegens de imagoschade die hij de partij heeft toegebracht, zo rapporteert De Standaard.

Foto: Facebook. Een op Duitsland gerichte advertentie van CD&V.

100.000 euro. Dat is het bedrag dat de christendemocraten willen van hun voormalige communicatiemedewerker Gert Van Mol. Begin juni werd duidelijk dat meer dan een kwart van de ‘likes’ van de Facebookpagina van CD&V uit Indië afkomstig waren. CD&V heeft echter altijd volgehouden dat de Indische ‘vind-ik-leuks’ niet frauduleus werden aangeschaft bij zogenaamde ‘click farms’, maar het resultaat waren van een (in India) “verkeerd gelopen campagne”.

Gebruikte CD&V internationale advertenties of clickfarms?

Van Mol (52) werd in oktober 2017 aangetrokken door de partij van voorzitter Wouter Beke. De partij had toen slechts 11.372 ‘likes’ op Facebook: een flinke achterstand op andere partijen zoals de N-VA en het Vlaams Belang, die bijzonder populair zijn op het sociale medium. De CD&V-pagina werd al snel groter, maar dit bleek later onder meer het gevolg van advertenties gericht op India. Een andere advertentie zou dan weer bijvoorbeeld op Duitsland zijn gericht.

Toen een misnoegde CD&V-medewerker hiermee naar buiten kwam, werden de werkwijzen van Van Mol al snel in vraag gesteld. De adviseur raakte in conflict met de communicatiedirecteur van de partij, die zelf ontkent ooit ingestemd te hebben met internationale advertenties. Het contract met Van Mol werd opgezegd en nu wordt de zaak voor een burgerlijke rechtbank gebracht.

Bart Claes, het hoofd van sociale media bij Vlaams Belang die de partij onlangs de grootste in Vlaanderen maakte op Facebook, heeft destijds sterke twijfels geuit over het verhaal van CD&V en de misgelopen campagne’s. Hij vermoedt eerder het gebruik van ‘click farms’ die het direct aanschaffen van likes mogelijk maken.