Het gezag van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) kreeg dinsdag een onverwachte en flinke knauw nadat haar partijleden Volker Kauder, een belangrijke bondgenoot van Merkel, wegstemden als hoofd van de parlementaire fractie van de CDU/CSU. Waarnemers  spreken van een kleine revolutie. Volgens de oppositie is het einde van het ‘Merkel-tijdperk’ in zicht.

Volker Kauder, een belangrijke bondgenoot van bondskanselier Angela Merkel (CDU), werd in een verrassende stemming na 13 jaar uit zijn ambt gezet als voorzitter van de parlementaire fractie van de CDU/CSU. Hij moest het met 112 stemmen afleggen tegen Ralph Brinkhaus, die 125 stemmen kreeg. Het is de eerste keer dat Kauder in zijn positie werd uitgedaagd. Brinkhaus wil een actievere rol voor de CDU/CSU-parlementariërs in de Duitse coalitie. Hij benadrukte ook dat zijn kandidatuur niet gezien moet worden als een uitdaging aan het adres van Merkel.

(Lees verder onder de tweet.)

Kleine revolutie

Desalniettemin wordt de stemming door waarnemers omschreven als een kleine revolutie of een breekpunt. Volgens hen zou het erop kunnen wijzen dat de bondskanselier de steun binnen haar eigen partij aan het verliezen is. Merkel had er immers bij de partijleden op aangedrongen om vóór Kauder te stemmen. Ook andere CDU/CSU-prominenten zoals minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en Alexander Dobrindt (CSU) hadden erop aangedrongen om Kauder te steunen.

Bovendien kwam Brinkhaus recent twee maal in conflict met Merkel. In 2017 verzette hij zich sterk tegen haar voorstel om de afschrijving van belastingen voor bedrijfsleiders te beperken. Ook stelde hij in april 2018 een zeer kritisch document op waarin hij brandhout maakte van de plannen van de Franse president Emmanuel Macron (LaREM) voor de toekomst van de Europese Unie.

Na afloop van de stemming bedankte Merkel Kauder voor zijn jarenlange trouwe dienst en feliciteerde ze Brinkhaus met zijn overwinning. Ze gaf ook toe teleurgesteld te zijn over het resultaat. “Zo werkt de democratie, soms zijn er verliezen, daar kun je geen doekjes om winden”, zei Merkel.

(Lees verder onder de tweet.)

“Merkel-Dämmerung”

De oppositie omschreef de stemming als een “politieke bliksemschicht” en “het begin van het einde van het Merkel-tijdperk”. “Je zou het Merkel-Dämmerung kunnen noemen. Het is een verdere stap in de richting van het einde van de regering-Merkel, die volgens mij veel eerder zal eindigen dan we ons vandaag kunnen voorstellen”, aldus Alexander Gauland, partijleider van de rechtsnationalistische AfD.

Ook de analyses in de Duitse en internationale pers zijn vernietigend: “Lame duck Merkel”, kopte de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “De meest bittere dag van de bondskanselier”, schrijft Bild“De autoriteit van Merkel is zwaar beschadigd”, aldus het Britse The Times.