In Erembodegem, nabij Aalst, zijn een 8-tal illegale transitmigranten opgepakt door de politie aan een tankstation bij een controle. Een aantal van de betrapte illegalen – die in zich in een truck hadden verstopt – konden ontsnappen tijdens de politieactie, maar één van de ontsnapten werd gevat door enkele wakkere burgers.

Het incident vond deze ochtend omstreeks 09u00 plaats aan het Texaco-tankstation aan de Geraardsbergsesteenweg, zo rapporteren VTM en Het Laatste Nieuws. De feiten kwamen al snel aan het licht nadat de Denderleeuwse Vlaams Belang-lijsttrekker Kristof Slagmulder een video van een partijgenoot oplaadde op Facebook. Op de beelden is te zien hoe de politie een vrachtwagen laat openmaken en enkele illegalen vervolgens ontsnappen. Een van de ontsnapte illegalen wordt echter door een drietal burgers teruggebracht naar de politie. In totaal werden 8 illegale transitmigranten overgebracht naar het politiekantoor.

Transmigranten opgepakt aan tankstation in Aalst, deel ontsnapt

In Erembodegem heeft de lokale politie enkele transmigranten opgepakt aan een tankstation. Een drietal van hen kon wegvluchten.Meer weten? bit.ly/2QFHJHW

Publiée par VTM NIEUWS sur Mardi 18 septembre 2018

Politie-acties tegen transitmigranten worden opgevoerd

Hiernaast zijn in Doornik (Henegouwen) deze ochtend evenzeer een 20-tal illegale transitmigranten opgepakt. Ook zij zaten verstopt in een vrachtwagen. “In afwachting van wat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) besluit, zijn ze overgebracht naar de gebouwen van de federale politie”, klonk het bij de politie tegenover Het Laatste Nieuws“De nationaliteit van de gearresteerden is momenteel nog onduidelijk. Het gaat om een twintigtal volwassenen, alleen mannen.”

De berichten komen er temidden van flink wat ophef rond de figuur van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en het transitmigratiebeleid van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). Vorige week werd bekend dat de DVZ (onder meer criminele) illegalen heeft vrijgelaten uit gesloten centra om plaats te maken voor opgepakte illegale transitmigranten. Die laatsten worden echter ook veelal snel vrijgelaten.

Maar Jambon verdedigde maandag opnieuw de grootschalige politieacties op snelwegparkings waarbij transitmigranten opgepakt worden. “Kijk, door massaal politieacties te houden, ontmoedigen we hen om nog naar die parkings terug te keren”, aldus Jambon maandag in Het Laatste Nieuws“Zo kraken we ook het businessmodel van de smokkelaars. Het moet duidelijk zijn: vanuit ons land zullen ze Engeland niet bereiken. Natuurlijk laat zo’n probleem zich niet in enkele dagen oplossen, maar we weten heel goed waar we naartoe gaan.”