In Brussel is woensdag opnieuw een grote drugszaak uitgesteld nadat het veiligheidspersoneel de 12 verdachten niet naar de rechtbank kon brengen wegens ondercapaciteit. “We zijn het beu”, reageert strafpleiter Bart Siffert tegenover VRT NWS. “Dat ze een andere job zoeken als ze hun werk niet graag doen.”

De procureur-generaal van het Brusselse hof van beroep wees begin september nog op het probleem omtrent het Veiligheidskorps. Zij moeten beklaagden escorteren naar de rechtbank. Enkele dagen later blijken de woorden nog maar eens al te waar. 12 verdachten moesten woensdag terechtstaan in een groot proces rond internationale drugstrafiek. Maar na een uur wachten bleek dat het veiligheidspersoneel de verdachten niet zou overbrengen naar de rechtbank. De zaak werd twee maanden uitgesteld. Een advocaat van de verdediging vraagt nu reeds de vrijlating van zijn cliënt aan. Dit “na meer dan een jaar in voorhechtenis, dit kan niet meer.”

“Dit is nu al drie jaar aan de gang”

“We zijn dit echt wel beu”, zegt ook strafpleiter Bart Siffert aan de Vlaamse staatsomroep. “Dit is nu al drie jaar aan de gang. Het is zo dat het Veiligheidskorps met evenveel personen aanwezig moet zijn als dat er gedetineerden zijn. Maar elke keer als er meer dan twee of drie aangehoudenen moeten verschijnen, zijn er problemen.”

“Wij als advocaat moeten ons dossier voorbereiden en moeten soms duizenden bladzijden bestuderen tot een stuk in de nacht. Dan staan we hier op zitting en blijkt dat de zaak niet behandeld kan worden”, zo vervolgt Siffert nog. “Als al die mensen van het veiligheidspersoneel zo ongelukkig zijn dat ze keer op keer het verloop van de normale procedure in het gedrang moeten brengen, waarom zoeken ze dan geen andere job? Men kiest er voor om te blijven, maar dan saboteert men de normale rechtsgang.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Typisch probleem van Brussel”

En niet alleen strafpleiters zijn boos. Ook de rechtbank en het parket zouden weinig tevreden zijn met het “specifiek […] Brussels probleem”. “De maat is echt vol, niet alleen voor ons maar ook voor de rechtbank en het openbaar ministerie. Het parket zal voor de volgende zitting speciaal de politie opvorderen, maar die kan dan daardoor ander werk niet uitvoeren. […]”, aldus nog Siffert. “Om nog maar te zwijgen over de mensen die in detentie zitten, soms ook onschuldig. Die mensen kijken maandenlang uit naar hun proces om hun zeg te doen en dan krijgen ze te horen dat hun zaak zomaar even twee maanden wordt uitgesteld omdat er alweer problemen zijn met het veiligheidspersoneel”.

De zaak zelf betreft internationale drugtrafiek. Op basis van telefoontaps kon men achterhalen hoe er drugs vanuit Afrika en Zuid-Amerika via Zaventem werd verspreid naar andere Europese landen. Het onderzoek duurde meer dan een jaar en resulteerde in de arrestatie van twaalf verdachten en een tiental onderschepte drugtransporten. In het buitenland werden andere leden van het zelfde drugnetwerk reeds veroordeeld.

ADVERTENTIE