Meer dan een vierde van de 110.000 Brusselse vennootschappen heeft recentelijk geen jaarrekening ingediend. Veelal gaat het om dekmantels voor belastingfraude, drugsmisdaad of terrorisme. Het Brusselse gerecht start nu een klopjacht op zogenaamde slapende vennootschappen. Dat rapporteert De Tijd.

Het Brusselse gerecht willen ‘spookbedrijven’ aanpakken. Zo’n firma’s bestaan enkel op papier en zijn vaak handige vehikels voor misdadigers. Denk aan fiscale fraude, drugsmisdaad, financiering van terrorisme of oplichting. Samen met de bevoegde diensten zal het parket-generaal van Brussel trachten om de tienduizenden spookbedrijven te “ontmaskeren en opdoeken”, zo schrijft men in De Tijd.

Strijd tegen spookbedrijven in Brussel kadert in Kanaalplan

In de laatste 3 jaar hebben 33.000 van de 110.000 Brusselse bedrijven geen jaarrekening ingediend. Het parket gaat deze bedrijven nu onder de loep nemen. “Dit project sluit aan het bij het Kanaalplan, waarmee we zicht wilden krijgen op wie echt in Brussel woont”, zo vertelt procureur-generaal van Brussel Johan Delmulle. “Nu trekken we de lijn door naar de vennootschappen: de valsspelers moeten eruit.”

“We zullen alle slapende vennootschappen identificeren. We richten een platform op waarop alle diensten de handen in elkaar zullen slaan. Van de fiscus, de economische inspectie, de RSZ tot de Brusselse rechtbanken van koophandel. Met de federale gerechtelijke politie van Brussel als piloot van het project, en twee magistraten van het Brusselse auditoraat-generaal”, aldus nog Delmulle in De Tijd. “Na het verzamelen van alle info over de slapende vennootschappen beslissen we welke dienst het best geplaatst is om op te treden.”

Het befaamde ‘Kanaalplan’ startte in februari 2016. Om de Brusselse kanaalzone – waar een groot deel van de bevolking allochtoon is – aan te pakken had de regering zo’n 15 miljoen euro vrijgemaakt, goed voor 300 bijkomende agenten. Het doel: met de grove borstel gaan door de Brusselse kanaalzone. Vorige maand kon Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) nog sterke resultaten voorleggen. Afgelopen jaar alleen zijn er bijna 95.000 huiszoekingen uitgevoerd in de negen Brusselse Kanaalgemeenten zoals Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek. Bij bijna 10% werd domiciliefraude vastgesteld.

ADVERTENTIE