“We eisen respect van de Europese Unie”, stelt Brits premier Theresa May (Conservative Party) in een toespraak naar aanleiding van de Europese top in Salzburg. De reden? De Europese staats- en regeringsleiders wierpen haar veelbesproken Chequers-voorstel in de prullenmand. Geen deal is nog altijd beter dan een slechte deal, klinkt het nu (opnieuw) bij de Britse premier. 

Normaliter verlaten de Britten op 29 maart de Europese Unie en bijgevolg de eengemaakte markt. Komt er geen akkoord dan zal het Verenigd Koninkrijk door de EU-lidstaten als een ‘derde land’ worden beschouwd en dreigen er grote moeilijkheden. Het probleem? Steeds meer beleidsmakers beginnen nu al rekening te houden met een dergelijk ‘no deal’-scenario. “We zitten in een impasse”, stelde ook May nadat gisteren op de Europese top haar Chequers-voorstel naar de prullenbak werd verwezen.

Dat de Europese leiders weinig heil zien in haar voorstellen pikt May niet. “We eisen respect van de Europese Unie, en onze voorstellen verwerpen zonder tegenvoorstel is onaanvaardbaar”, klinkt het. Daarnaast blijft ze de overtuiging hebben dat “geen deal nog altijd beter is dan een slechte deal”.  Professor Europese Politiek aan de KU Leuven, Steven Vanhecke, stelt dat haar uitspraken eerder een binnenlands dan een buitenlands doel dienen. “Ze wil de Britten laten zien dat ze voor de laatste keer de messen heeft getrokken”, stelt hij tegenover De Morgen.

“EU Dirty Rats”

In het Verenigd Koninkrijk kan men de handelswijze van de Europese leiders evenwel niet smaken. Dat Frans president Emmanuel Macron na de Europese top beweerde dat de Britten in de leugens van het ‘Leave’-kamp trapten en dat de verantwoordelijken meteen na het referendum vertrokken (ook al voerde toenmalig premier David Cameron campagne voor het ‘Remain’-kamp), verbeterde de stemming op het eiland niet.

Deze woede viel ook op te merken in de Britse pers. Zo verscheen “EU Dirty Rats” op de voorpagina van de (rechtse) tabloid ‘The Sun’. Tevens zouden de “maffiosi” May in de val hebben gelokt. Andere kranten spreken dan weer over ‘The Salzburg disaster’ en ‘Your Brexit’s broken’.

“Rampscenario”

Eerder omschreef Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een ‘no deal’-scenario als “een rampscenario”. Zowel de Britten als de Europese Unie verliezen er volgens hem aan. “Vlaanderen zou na Ierland het meeste lijden. Wij kunnen tot 28.000 jobs verliezen. Heel heel heel veel sectoren zouden zich zorgen moeten maken bij een no deal”, stelde de N-VA-politicus in augustus.

De Vlaamse regering bekommert zich volgens Bourgeois om de materie. “We zijn zeer intens bezig om de bedrijven te wijzen op alle mogelijke problemen, niet het minst de douaneproblemen”, klonk het. “Bedrijven voeren nu ongehinderd uit. In de toekomst zal elke vrachtwagen en elk schip gecontroleerd moeten worden. Veel bedrijven – is mijn indruk – zijn er zich niet van bewust wat er allemaal aan rompslomp zal ontstaan.”