De immens populaire linkse ex-president Luiz Inacio Lula da Silva, die momenteel in de cel zit vanwege corruptie, zal vandaag de handdoek in de ring gooien en uit de Braziliaanse presidentsverkiezingen stappen. Hij zal zijn kandidatuur overdragen aan zijn ‘running mate’ Fernando Haddad. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen.

Lula had gehoopt dat het Braziliaanse Hooggerechtshof hem meer tijd zou geven om een nieuwe presidentskandidaat aan te stellen voor zijn Arbeiderspartij (PT). De hoogste electorale rechtbank van Brazilië verbood hem vorige week nog deel te nemen aan de verkiezingen als gevolg van zijn veroordeling voor corruptie. Lula kreeg tien dagen de tijd om zijn naam van de kieslijst te schrappen.

(Lees verder onder de tweet.)

Fernando Haddad

Lula zou de fakkel nu doorgeven aan Fernando Haddad, zijn ‘running mate’. Hoewel het beroep nog steeds in behandeling is bij het Braziliaanse Hooggerechtshof zou Lula besloten hebben om de deadline die door het gerecht was opgelegd niet te overschrijden. Anders zou hij het risico lopen dat de stemmen voor hem en zijn partij ongeldig verklaard worden.

Haddad zal aangekondigd worden als officiële kandidaat buiten het hoofdkwartier van de federale politie in Curitiba. Daar zit de immens populaire Lula een gevangenisstraf van 12 jaar uit voor het ontvangen van steekpenningen. Hij was van 2003 tot 2010 president van Brazilië. Maar hij kan zichzelf niet verkiesbaar stellen door de ‘schone lei’-wet van Brazilië. Die wet verbiedt veroordeelde kandidaten mee te doen aan verkiezingen.

Bolsonaro voorop in peilingen

Lula probeerde zijn kandidatuur zo lang mogelijk in stand te houden, om die daarna over te dragen aan Haddad. Haddad is vooralsnog een grote onbekende in Brazilië. De steun voor Haddad steeg in recente peilingen wel van 4 tot 9 procent.

Momenteel ligt de ‘Braziliaanse Trump’, Jair Bolsonaro, voorop in de peilingen. Bolsonaro heeft in de campagne herhaaldelijk uitgehaald naar de corruptie in Brazilië, waar Lula volgens hem een toonbeeld van is. Hij ligt nog altijd op intensieve zorg nadat hij vorige week werd neergestoken tijdens zijn campagne.