Deze week is er brand gesticht bij de woning van Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). Hij is tevens lijsttrekker voor zijn partij in Sint-Gillis-Waas. Tegenover Het Nieuwsblad laat hij weten dat hij erg geraakt is door het voorval. “Afgelopen nacht niet geslapen, dit is vooral ook erg voor mijn kinderen. Dit is onaanvaardbaar”, luidt het.

Woensdagnamiddag deed de echtgenote van Daniëls een akelige ontdekking. Aan de achterkant van de woonst bleek er brand gesticht. “Dat moet in de nacht van maandag op dinsdag of in de nacht van dinsdag op woensdag gebeurd zijn. We passeren er niet altijd. Maandag deden we dat nog wel, en toen was er nog niks. Woensdag wél”, aldus de N-VA-parlementariër.

Daniëls: “Om toeval kan het niet gaan”

Om toeval kan het niet gaan, zo weet Daniëls. “Onze tuin is omheind, met draden van 1,20 tot 1,80 meter. Iemand is bewust over die draad geklommen. Ook de branddeskundige van het parket was zeer duidelijk: deze brand is niet zomaar even in het passeren gesticht”, zo stelt Daniëls nog ten aanzien van Het Nieuwsblad. “Het was zeker geen kwajongensstreek. De brand werd bewust aangestoken. En om een pyromaan gaat het wellicht niet. Er zijn geen andere gevallen van brandstichting in de buurt of ons dorp”.

Wie het echter zou kunnen geweest zijn, is niet meteen duidelijk en ook Daniëls zelf kan enkel gissen. “In de persoonlijke sfeer is er niets of niemand waar we ruzie mee hebben of waar we in conflict mee liggen. Ik denk dat het daarom in de politieke sfeer moet gezocht worden”, zo stelt Daniëls nog tenslotte. “In een democratie mag je van mening verschillen, maar je probeert toch niet iemands huis in brand te steken? Dat is er voor mij ver over.”

Het voorval doet denken aan een gelijkaardig incident in mei rond de Leuvense N-VA-lijsttrekker Lorin Parys, die tevens Vlaams parlementslid is. Eind mei werd namelijk een campagnecaravan van Parys in brand gestoken“Dit geweld tegen onze partij moet stoppen”, reageerde Parys toen.