De waarschuwingen van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever omtrent de groeiende invloed van de cocaïnemaffia (ook wel de ‘Mocromaffia’ genoemd gezien het grote Marokkaanse aandeel in de handel) zijn niet zomaar “gratuite beschuldigingen”, zoals sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels ze benoemde. Dat vindt althans een insider uit het milieu. Hij stelt dat De Wever niet overdrijft als hij vreest dat cocaïnehandel zijn stad dreigt te ontwrichten. En ook een boek dat vorig jaar reeds verscheen, getiteld ‘Borgerokko Maffia’, illustreert hoe verstrengeld de Marokkaanse drugsmisdaad is in Antwerpen.

Bart De Wever waarschuwde maandag voor politieke infiltratie door de cocaïnemaffia. Hij verwees hierbij naar (linkse) partijen die “die hun stemmen rekruteren bij bepaalde bevolkingsgroepen, in bepaalde wijken, in bepaalde sportclubs”. De Wever kon echter al snel rekenen op kritiek. Jinnih Beels noemde het “gratuite beschuldigingen” en sp.a-voorzitter John Crombez zei zelfs dat de N-VA beter eerst in eigen boezem kijkt. Maar de waarschuwingen van De Wever blijken niet uit de lucht gegrepen. “Van de rederij die in ruil voor cash de coke laat passeren, tot de havenarbeider die ze voor grof geld uit het schip haalt. Iedereen verdient aan de drugs”, zo blijkt uit een VTM-interview met een insider. Het boek ‘Borgerokko Maffia’ beschrijft dan weer de steile opmars van de Marokkaanse drugsmaffia in Antwerpen.

Na waarschuwing De Wever: “Waarom zou het in Nederland zou zijn en bij ons niet? Alle grote Nederlandse drugsbaronnen werken via België”

Een bron van VTM kent het drugsmilieu al jaren van binnenuit. De man, die anoniem wil blijven, gelooft zonder aarzelen in De Wevers waarschuwing. “Waarom zou het in Nederland zo zijn en bij ons niet? [Dit] terwijl België de grote speeltuin is van alle grote Nederlandse criminelen“, zo getuigt de man. “Alle grote Nederlandse drugsbaronnen werken via België”.

Eerder bleek al dat één op de zes raadsleden in Nederland banden zou hebben met de ‘Mocromaffia’. “[De drugsbaronnen] kopen hotels op, handelszaken, cafés waarin ze stromannen zetten. (Dit dient om drugsgeld wit te wassen, red.). Om nog meer geld te verdienen, investeren ze vooral in grond, in immobiliën. Ook in het buitenland. Ze werken net als alle andere grote ondernemers”.

Van Borgerokko naar Coke City

Het onderzoeksboek van de in juli overleden journalist Raf Sauviller beschrijft de opmars van de Marokkaanse drugsmaffia in de grote Vlaamse havenstad Antwerpen. Enkele families werkten zich hierbij op van loopjongens voor buitenlandse bendes tot hun een eigen machtig netwerk: de “Borgerokko Maffia”, zo benoemt Sauviller het fenomeen.

(Lees meer onder de tweet.)

De Marokkaanse cocaïneclans in Antwerpen begonnen als eenvoudige ‘uithalers’ die op verzoek van hun bazen in Nederland drugsladingen uit containers oppikten, veelal voor weinig geld. Maar nu handelen ze meer en meer zelfstandig. Volgens Het Laatste Nieuws is het vroegere ‘Borgerokko’ ‘Coke City’ geworden: een internationale draaischijf van waaruit men cocaïne over gans Europa verspreidt en van waaruit drugsgeld wordt overgebracht naar Marokkaanse steden als Nador en Tanger.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/