Zuid-Afrikaanse boeren die klant zijn van Nedbank – een belangrijke Zuid-Afrikaanse bank – moeten de schulden op hun eigendom volledig terugbetalen, zelfs als de regering dit eigendom in beslag neemt. Dat blijkt uit een e-mail die Nedbank naar klanten verstuurde.

Het betreft een e-mail van Nedbank, een belangrijke Zuid-Afrikaanse bank, die op sociale media circuleerde. De e-mail diende om klanten op de hoogte te brengen van persoonlijke aansprakelijkheidskwesties met betrekking tot landonteigening. Aanvankelijk werd de authenticiteit van de e-mail in vraag getrokken, maar Nedbank heeft zelf nu bevestigd dat de e-mail echt en bindend is.

(Lees verder onder de tweet.)

Mogelijk grote gevolgen

Om paniek te vermijden hebben de meeste Zuid-Afrikaanse banken zich tot nu toe niet gemengd in het debat over de landonteigening. De e-mail kan daarom grote gevolgen hebben. Het komt erop neer dat Zuid-Afrikaanse boeren die klant zijn bij Nedbank hun schulden volledig moeten terugbetalen, zelfs als de regering hun eigendom in beslag neemt.

Concreet staat in de e-mail: “Het is belangrijk op te merken dat de woningleningsovereenkomst onderworpen is aan een contractuele overeenkomst, en dat obligatiebetalingen verschuldigd en betaalbaar blijven tot op dat moment dat de obligatie volledig wordt betaald, ongeacht enige vorm van landonteigening – met of zonder compensatie. Wij raden u aan om door te gaan met de obligatiebetalingen tot op een dergelijk moment dat een beslissing is genomen.”

Trump uit bezorgdheid

Onlangs uitte de Amerikaanse president Donald Trump nog zijn bezorgdheid over het lot van de blanke Boeren in Zuid-Afrika. “Ik heb minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd om de inbeslagnames en onteigeningen van land en boerderijen in Zuid-Afrika en het op grote schaal vermoorden van boeren nauwlettend te bestuderen. ‘Zuid-Afrikaanse regering neemt nu land van blanke boeren in beslag’”, schreef Trump.