Moet het verdedigen van goederen onder het begrip wettelijke zelfverdediging vallen? Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters vinden alvast van wel. Ze dienden een wetsvoorstel in om het begrip uit te breiden. Dat meldt Belga. “Nu is het de wereld op zijn kop. Burgers die zich verdedigen tegen gewapende overvallen worden vaak vervolgd, niet de misdadigers.”

Twee maanden geleden raakte de intussen bekende juwelier Moens in opspraak nadat hij twee gewapende overvallers beschoten had. Eén van de criminelen liet daarbij het leven. De juwelier werd gearresteerd wegens doodslag, wat voor veel verontwaardiging zorgde bij een groot deel van de bevolking. Velen toonden openlijk begrip te hebben voor juwelier Moens, en het debat rond wettelijke zelfverdediging laaide opnieuw op.

Wereld op zijn kop

Op dit moment bestaat wettelijke zelfverdediging juridisch gezien enkel bij het verdedigen van personen. Het verdedigen van goederen valt niet onder het begrip van wettelijke zelfverdediging en is bijgevolg een strafbaar feit. Het zijn dus vaak de slachtoffers die vervolgd worden, en niet de daders. De wereld op zijn kop, vinden kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

Ze dienden een wetsvoorstel in om het begrip wettelijke zelfverdediging uit te breiden. “Nu is het de wereld op zijn kop. Burgers die zich verdedigen tegen gewapende overvallen worden vaak vervolgd, niet de misdadigers”, stelt Veerle Wouters aan Het Laatste Nieuws. “Dit kan voor ons niet. Vandaar dat we het begrip wettige zelfverdediging willen verruimen. Men moet de daders straffen, niet de slachtoffers.”

Het verdedigen van goederen wordt vandaag niet toegelaten door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar volgens de kamerleden hoeft dat juridisch geen probleem te vormen. “Het probleem is dat het EVRM verdediging van goederen niet zomaar toelaat. Wij houden hier in ons voorstel rekening mee. Van zodra er zwaar geweld gebruikt wordt, is dit volgens ons steeds bedreigend voor personen en geldt ook wettige zelfverdediging. Dit voorstel is dus juridisch haalbaar en een kwestie van gezond verstand.”