In West-Vlaanderen zijn afgelopen nacht 97 illegale transitmigranten gearresteerd bij een grootschalige actie tegen transitmigranten. “Alle middelen die we voorhanden hebben, hebben we gebruikt”, stelde gouverneur Carl Decaluwé op Radio 1. Allemaal willen ze doorreizen naar Groot-Brittannië. Vandaag trokken Francken en Jambon naar Groot-Brittannië om meer steun te vragen.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt(sp.a) trok enkele weken geleden nog aan de alarmbel.

Gisteren stelden staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een actieplan voor om het probleem van transitmigranten in ons land aan te pakken. Cruciale elementen in het plan zijn onder meer de oprichting van een nationaal administratief afhandelingscentrum – wat de druk op lokale politiezones moet verminderen – en meer controles op populaire plaatsen voor transitmigranten zoals snelwegparkings en havens.

“Alle middelen gebruikt”

Enkele uren nadat Francken en Jambon hun actieplan voorstelden, werd in West-Vlaanderen meteen één van de grootste acties tegen transitmigranten in ons land ooit gevoerd. Daarbij werden zowat alle lokale politiezones van de provincie ingezet, en werden ze bijgestaan door de federale politie en een politiedrone. “Alle middelen die we voorhanden hebben, hebben we gebruikt”, aldus gouverneur Carl Decaluwé op Radio 1.

(Lees verder onder de tweet.)

Tussen 17u maandagmiddag en 1u ‘s dinsdagnacht werkten zo’n 200 agenten mee aan de operatie. In totaal werden uiteindelijk 97 transitmigranten gearresteerd. Daarvan werden er 24 aangetroffen in een vrachtwagen die uit Duinkerke kwam. De meeste transitmigranten zijn afkomstig uit Eritrea, Syrië, Irak en Tunesie. Gouverneur Decaluwé benadrukt het succes van de actie, en dat er in de toekomst zeker nog zullen volgen.

“Er komen zeker nog onaangekondigde acties. Onaangekondigd want mensensmokkelaars zijn vrij snel op de hoogte, zo blijkt. De volgende keer is het de bedoeling dat de opgepakte vluchtelingen naar Steenokkerzeel, naar het afhandelingscentrum, worden gebracht. Ik heb vannacht zelf gemerkt hoe arbeidsintensief die afhandeling is. Met het nieuwe centrum zullen de lokale politiediensten zeker ontlast worden”, aldus de gouverneur.

Groot-Brittannië

Gouverneur Decaluwé probeerde de illegalen te overtuigen asiel aan te vragen in ons land, zonder succes. “Ik heb lang gesproken met een Syriër om hem proberen te overtuigen om hier asiel aan te vragen, maar die wilde echt naar Groot-Brittannië”, aldus gouverneur Decaluwé. “Het is echt nodig dat de Britten ontradingscampagnes opstarten.”

Mogelijk was dat ook een gespreksonderwerp bij de ontmoeting tussen Francken, Jambon en Brits minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. België hoopt dat Groot-Brittannië net als in Calais helpt met de beveiliging van populaire vertrekplaatsen voor transitmigranten, zoals Zeebrugge. Daarnaast zou het op die manier ook gearresteerde transitmigranten kunnen ontraden naar Groot-Brittannië te reizen.