De Belgische bijdrage voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is dit jaar bijna verdubbeld. Het agentschap, dat instaat voor onderwijs, gezondheidszorg en noodhulp voor Palestijnse vluchtelingen, verkeert in geldnood sinds de Verenigde Staten hun financiële bijdrage hebben stopgezet. Dat meldt Belga.

Kort na de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties raakte bekend dat het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken nog eens 2 miljoen euro vrijmaakt voor de UNRWA. Daarmee komt het totale bedrag op 14,25 miljoen euro te staan. Het grootste deel daarvan komt van het budget van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld), maar ook de Vlaamse regering draagt een stuk bij. Vorig jaar doneerde ons land nog 7,25 miljoen euro.

Donderdag kondigde de commissaris-generaal van de UNRWA, Pierre Krähenbühl, aan dat zijn organisatie 118 miljoen dollar extra had opgehaald. Dat komt neer op zo’n 100 miljoen euro. De organisatie was immers dringend op zoek naar extra financiële middelen nadat de VS eind augustus de geldkraan hadden dichtgedraaid. Washington noemt de UNRWA een “onherstelbaar gebrekkige organisatie”. Vorig jaar stond de bijdrage van de VS nog garant voor 365 miljoen dollar (312 miljoen euro), dat was ongeveer een derde van het totale budget in 2017.

Eerder deze maand berichtte De Croo nog dat de ontwikkelingshulp voor Palestijnse scholen gestopt zou worden. Er werden namelijk scholen hernoemd naar bekende terroristen zoals Dalal Mughrabi die in 1978 deelnam aan een busgijzeling waarbij 38 Israëli’s om het leven kwamen. De Croo vindt dat dergelijke naamsveranderingen terrorisme verheerlijken. De minister benadrukte wel dat België actief blijft als ontwikkelingspartner en verder wil inzetten op de verbetering van mensenrechten met als focus vrouwenrechten en de ontwikkeling van de privésector. Daarnaast blijft ons land ook verschillende ngo’s steunen die actief zijn in Palestina. Ook de UNRWA zal nog worden gesteund.

De UNRWA werd in 1949 opgericht om de honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen op te vangen die gevlucht waren voor de Arabisch-Israëlische oorlog. Sindsdien zorgt de VN-organisatie voor onderwijs, gezondheidszorg, sociale diensten en noodhulp voor de Palestijnen. Volgens cijfers van de UNRWA bereikt het agentschap meer dan 5 miljoen mensen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, en Libanon.