Ons land moet een boete van 1.000 euro betalen aan een moslima omdat de vrouw vanwege haar hoofddoek geweigerd werd in een rechtszaal. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens acht dat een inbreuk op de godsdienstvrijheid en legt België daarom een “morele schadevergoeding” op. Dat stelt het EVRM in een persmededeling en meldt Belga.

In juni 2007 werd Hagar Lachiri de toegang tot de rechtszaal ontzegd toen ze een rechtszaak met betrekking tot de dood op haar broer wilde bijwonen. De voorzitter van de rechtbank stelde dat de vrouw haar hoofddoek moest afnemen als ze de rechtszaak wilde bijwonen, maar de moslima weigerde dat. Ze verliet de rechtszaal en diende ruim een jaar later klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

“Morele schadevergoeding”

Gisteren deed het Europees Hof uitspraak over de feiten. Volgens het Hof werden de mensenrechten van de vrouw inderdaad geschonden en is België daarom verplicht om de moslima een “morele schadevergoeding” te betalen. Die boete bedraagt 1.000 euro. Een rechtszaal is immers een publieke plek waar religies neutraal moeten worden bejegend, klinkt het.

“Het Hof oordeelt dat de uitsluiting van de vrouw – een gewone burger, die de staat niet vertegenwoordigt – een beperking is van de uiting van haar geloofsovertuiging”, stelt het EHRM in een persmededeling. Het Europees Hof benadrukt dat de vrouw zich niet respectloos gedroeg en ook geen bedreiging vormde voor de openbare orde of het goede verloop van de hoorzitting.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij Gelijkekansencentrum Unia reageert men tevreden op de uitspraak van het Europees Hof. “We zijn tevreden dat het Hof op dezelfde golflengte zit als wij“, aldus directrice Els Keytsman op de website van Unia“Door religieuze tekens te verbieden in de rechtszaal discrimineer je moslims, joden, hindoe’s en anderen. Iemand die het hoofd bedekt in een rechtszaal is geen gevaar voor de openbare orde.”