In 2015 heeft de Diversiteitscel van de UGent een samenwerking aangegaan met de studentenwerking van de Gentse afdeling van Milli Görüs, de omstreden Turkse radicale moslimgroep. De bedoeling van de samenwerking was de doorstroom van allochtone jongeren, in dit geval uit de Turkse moslimgemeenschap, naar de UGent of andere instituten te vergroten. “Zo’n informatiesessies worden geregeld georganiseerd […] voor kansengroepen”.

Afgelopen weken is de “Turkse versie van de salafistische Moslimbroeders” flink in de belangstelling gekomen. Dit omdat de groep een grote islamschool wil bouwen in Genk ter waarde van 2,5 miljoen euro. Toch is de groep niet zonder vrienden of partners. Zo levert de radicale organisatie enkele gemeenteraadskandidaten voor sp.a, CD&V en Open Vld. Eerder bleek ook al dat Justitieminister Koen Geens (CD&V) te gast was in mei bij de groep. En na berichten op Facebook blijkt nu zelfs dat de Universiteit van Gent samenwerkte met Milli Görüs.

“Interactieve workshop rond diversiteit in het hoger onderwijs” met Milli Görüs.

Milli Görüs is een groep die een radicale vorm van de islam aanhangt. De organisatie presenteert zich vaak als gematigd, maar zou volgens de Duitse inlichtingendiensten in werkelijkheid een pak radicaler zijn. In ons land opereert Milli Görüs onder de naam ‘Belgische Islamitische Federatie’ (BIF). Ook bij ons wordt de groepering in het oog gehouden door de Staatsveiligheid. Dit al sinds de jaren ’90.

Op 19 november 2015 organiseerde vzw Maanlicht (de vroegere benaming van de studentenwerking van BIF in Gent; ‘BIF Students’) een seminarie genaamd “Diversiteit in het hoger onderwijs”. De bedoeling van de vorming en de ‘workshop’ was iets doen aan “het feit dat jongeren met een migratieachtergrond het moeilijk hebben met de instroom naar het hoger onderwijs”.

De activiteit ging niet alleen door in een lokaal van de UGent, maar vond plaats met samenwerking van de Beleidscel Diversiteit en Gender van de UGent. Twee medewerkers van de beleidscel – waaronder één iemand die zelf van Turkse afkomst is – waren er de gastsprekers. Achteraf stuurden die laatsten nog een opvolgbericht naar de Milli Görüs-jongeren met praktische informatie over student worden aan de UGent of elders.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Publiée par Peter Velle sur Dimanche 23 septembre 2018

UGent: “Geen nieuwe aanvraag meer gekregen van de groep”

“In 2015 hebben we een aanvraag gekregen van de jongerengroep van een erkende moskee in de Ferrerlaan in Gent (de Milli Görüs-moskee in Gent, red.) en wij zijn in november op die vraag ingegaan. Twee beleidsmedewerkers hebben het gehad over wat de mogelijkheden zijn om verder te studeren in het hoger onderwijs”, aldus UGent-woordvoerder Tine Dezeure in een reactie aan SCEPTR. “Zo’n informatiesessies worden geregeld georganiseerd, ook specifiek voor kansengroepen. Samengevat kan je zeggen dat het een kennismaking is met de diensten van de UGent, waarbij er uitleg wordt gegeven over de doorstroming naar hoger onderwijs in het algemeen”.

“De uitleg wordt gegeven aan geïnteresseerde toekomstige studenten: 16-, 17- en 18 -jarigen. Zo’n sessies gaan geregeld door in een gebouw van de UGent omdat de jongeren op die manier even binnen de universiteitsomgeving kunnen komen”, klinkt het verder nog bij Dezeure, die benadrukt dat zo’n samenwerking niets bijzonder is. “In dit geval werkte onze beleidscel samen met de vzw (wat evengoed ook vaak het geval is met andere vzw’s, scholen, leerkrachten en jongerengroepen) waarbij de beleidscel voor het lokaal zorgde en de vzw voor het publiek”. De UGent zou sinds de vorming van 2015 “geen aanvraag meer [hebben] gekregen voor een nieuwe informatiesessie”.

Sinds november 2015 blijkt de Gentse (jongeren)afdeling van Milli Görüs inderdaad geen activiteiten meer georganiseerd te hebben aan de UGent. Maar voor de activiteit in samenwerking met de Beleidscel Diversiteit en Gender organiseerde vzw Maanlicht in hetzelfde jaar wel nog enkele andere activiteiten aan de UGent. En ook in de jaren voor 2015 werden een aantal evenementen georganiseerd aan de universiteit van rector Rik Van de Walle. Thans gaan nagenoeg alle evenementen van ‘BIF Gençlik Gent’ door in de Tevhid Camii-Moskee in de Gentse Francisco Ferrerlaan. De moskee dient als hoofdkwartier van Milli Görüs in Gent.