De beslissing van de regering om staatsbank Belfius dan toch nog niet naar de beurs te brengen heeft een negatieve invloed op de eventuele vergoeding van de Arco-coöperanten. “Belfius zegt te wachten op Europa, de regering zegt te wachten op de experts, iedereen beweert te wachten op iedereen, het is wachten op Godot”, reageert meester Geert Lenssens, de advocaat van verschillende gedupeerde coöperanten, tegenover BELGA.

Bij het zomerakkoord besliste de regering om – samen met de beursgang van staatsbank Belfius – een fonds voor de Arco-gedupeerden op te richten. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) zou het fonds van een injectie van zo’n 550 miljoen euro voorzien. Dit geld zou komen van Beweging.net (zo’n 35 miljoen euro), de Belgische Staat en een dividend dat Belfius vlak voor de beursgang zou uitkeren. Het gevolg? De Arco-gedupeerden zouden op een bedrag van 600 miljoen euro kunnen rekenen en zo’n 40 procent van hun inbreng kunnen terugkrijgen.

Een belangrijk onderdeel van dat plan, de gedeeltelijke verkoop van Belfius, werd vandaag evenwel uitgesteld. “Het uitstel van de beursgang is weloverwogen en gebeurt in overleg met de Federale Participatiemaatschappij. De regering zal de situatie regelmatig opnieuw evalueren, in overleg met het management van Belfius en FPIM”, stelt premier Charles Michel (MR). Voor de oorzaak van deze beslissing moet niet ver worden gezocht. Zo is het economische klimaat – met onder meer de Amerikaans-Chinese handelsoorlog – niet al te best.

Arco-coöperanten moeten langer op vergoeding wachten

Het gevolg hiervan laat zich raden: de Arco-coöperanten zullen langer op hun vergoeding moeten wachten, dat bevestigde gisteren ook CD&V-vicepremier Kris Peeters in de ‘De Zevende Dag’. “Uitstel is geen afstel”, stelt de vicepremier nu. “Ik heb zelf gepleit om de beursgang van Belfius te koppelen aan Arco. Ik hoop dat de beursgang deze legislatuur kan plaatsvinden. Dan is er ook een oplossing voor de Arco-coöperanten”, klinkt het.

Peeters herhaalt daarnaast tegenover BELGA dat men al het nodige onderneemt om “de dossiers deze legislatuur op te lossen”. “We hebben er jaren voor gestreden en ik zal er blijven voor strijden. Mocht het in een volgende regering niet opgelost zijn, blijf ik mijn engagement naar de 800.000 coöperanten opnemen”, stelt de CD&V-vicepremier.

Gemengde reacties bij belangengroepen

Lenssens, die de actiegroepen ‘Geld Terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’ vertegenwoordigt, reageert negatief op de beslissing van de regering. “Belfius zegt te wachten op Europa, de regering zegt te wachten op de experts, iedereen beweert te wachten op iedereen, het is wachten op Godot”, klinkt het. Adviesbureau Deminor, dat zo’n 2.400 Arco-coöperanten bijstaat, klinkt bij monde van Erik Bomans wel positief. “Het is een verstandige beslissing gezien de marktomstandigheden en het feit dat er geen oplossing is voor het Arco-dossier”, citeert BELGA Bomans.