Amper twee dagen nadat Antwerps lijsttrekker Kris Peeters zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drughandel aankondigt, wordt een van de kandidaten op zijn lijst er zelf van verdacht zich schuldig te maken aan drugssmokkel. Het gaat om Rediart Cankja, een man van 41 jaar van Kosovaarse afkomst. Hij zou vanop de 46ste plaats voor CD&V opkomen voor de gemeente Antwerpen en op de 10de plaats voor het district Ekeren.

Cankja werd begin vorige week opgepakt toen hij met de Kosovaarse Shpresa S. onderweg was naar Zwitserland. Het was de Franse politie die de auto vlak bij de grens met Zwitserland staande hield. In de auto vond men goed verborgen drie kilogram heroïne, allicht bestemd voor de Zwitserse markt. De Kosovaarse vrouw, van wie de auto was, blijkt in haar netwerk meerdere mensen te hebben die zich met drugs inlaten.

(Lees verder onder de tweet)

Beëdigd tolk en CD&V-kandidaat

Rediart Cankja is beëidigd vertaler Albanees-Nederlands bij het Agentschap Inburgering en Intergratie en beëdigd tolk voor de politie van Antwerpen, zo leert zijn LinkedIn-account. De lokale Antwerpse politie en de Federale Gerechtelijke Politie zullen alvast geen beroep meer op hem doen, zo meldt Gazet van Antwerpen.

Nog volgens Gazet van Antwerpen is voor Kris Peeters, “als dit klopt”, het verhaal van Cankja bij CD&V afgelopen. Peeters wijst er op dat het aan de districten, Ekeren in dit geval, is om de kandidaten te controleren. Zelf beweert hij de man niet te kennen. Bij CD&V-voorzitter Wouter Beke klonk vanochtend in De Ochtend op Radio 1 een zelfde geluid, namelijk dat er geen plaats op de lijst is op de lijst voor iemand die heroïne smokkelt. Cankja stond eerder ook al op de lokale lijst.