Een nieuwe peiling brengt slecht nieuws voor huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Zijn coalitie met Open Vld en CD&V – die De Wever ook graag na 2018 wil verderzetten – krijgt klappen in de nieuwe peiling die Het Nieuwsblad vandaag publiceerde. Als het nu verkiezingen zouden zijn, dan zou het huidige bestuur geen meerderheid meer krijgen. Dit althans volgens de 1.500 Antwerpenaren wier mening werd gevraagd in de steekproef.

Nagenoeg 8 procentpunten, dat is het verlies dat de N-VA moet slikken in de laatste peiling van Het Nieuwsblad. De partij scoorde in 2012 nog 37,7 procent van de Antwerpse stemmen. In de nieuwste poll klokte de partij echter af op 29,9 procent. Opvallend: het verlies van N-VA gaat niet geheel naar het Vlaams Belang van lokale lijsttrekker Filip Dewinter. De rechtsnationalistische partij gaat er wel op vooruit in vergelijking met 2012, maar slechts met 1,4 procentpunten. Dit geeft een gepeilde 11,6 procent als resultaat. De CD&V kan dan weer de nachtmerriepeiling van april achter zich laten waar de lijst van vicepremier en lijsttrekker Kris Peeters slechts 2% haalde. In de laatste peiling werd dit een 7,1%. En sp.a blijft ondanks de schandaalsfeer rond Tom Meeuws, een respectabele 16% behalen. Groen is evenwel de grote winnaar met 19,2 procent van de gepeilde stemmen.

Peiling Antwerpen “bevestigt de voorspelling dat het een aartsmoeilijke coalitievorming dreigt te worden”

Analisten in kranten voorspellen ingewikkelde politieke knopen na de nieuwste peiling over het Antwerpse politieke landschap. “Het blijft een peiling, we moeten de resultaten dus met een korreltje zout nemen”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB) in Het Nieuwsblad. “Maar ze bevestigt wel de voorspelling dat het een aartsmoeilijke coalitievorming dreigt te worden.”

De N-VA blijft nog steeds de grootste partij, maar verliest immers de mogelijkheid om te blijven besturen met huidige coalitiepartners Open Vld en CD&V. Omgekeerd wint Groen fors en halen de Antwerpse ecologisten nagenoeg 20 procent. Dit komende van een 7,9 procent in 2012. Dat is echter niet voldoende om een (extreem)linkse coalitie te vormen met PVDA en sp.a – die samen 43,5 procent behalen. De linkse coalitie laten depanneren door centrumpartij CD&V is ook geen optie gezien de christendemocraten samenwerking met de extreemlinkse PVDA uitsluiten. Die laatste partij ging er overigens lichtjes op vooruit van 8% naar een gepeilde 8,3%.

Vlaams Belang Jongeren-voorzitter: Bart De Wever hanteert “laffe houding”

De Wever liet wel weten dat hij Antwerpen niet in onbestuurbaarheid wil storten en staat open voor samenwerking met de meeste partijen inclusief Groen. Maar ten aanzien van de PVDA en het Vlaams Belang blijft N-VA ‘nee’ knikken. Bovendien sluit Groen samenwerking met N-VA wel uit.

Via een Facebookvideo liet De Wever donderdag nog begrijpen dat hij het liefst de huidige coalitie zou verderzetten en zo burgemeester zou willen blijven. Hij liet nogmaals begrijpen dat samenwerking met het Vlaams Belang een doodlopende straat is en vertelde dat een stem voor het Vlaams Belang “de grote droom van links” is. In 2012 stelde hij nog dat een stem voor Dewinter eigenlijk een “stem tegen N-VA en voor [oud-]burgemeester Patrick Janssens (sp.a)” was.

(Lees verder onder de Facebookvideo.)

Live Q&A

Herbekijk hier de live Q&A waarin ik jullie ingezonden vragen beantwoord.

Publiée par Bart De Wever sur Jeudi 27 septembre 2018

“Een stem voor het Vlaams Belang is de grote droom van links.”

Op Facebook spotte Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes – die zelf opkomt in Rumst – met die attitude van De Wever. “BDW krijgt omwille van zijn laffe houding namelijk bakken kritiek van de eigen achterban”, aldus Claes die verwijst naar een statusupdate van N-VA omtrent de ‘droom’-uiting van De Wever“Dat wordt een nachtje doorwerken voor de medewerkers sociale media bij N-VA”. Eerder vroeg Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken – lijsttrekker in Schoten – zich in een opiniestuk op Knack nog af “hoelang […] het N-VA-hoofdkwartier aan alle gemeenten nog het cordon sanitaire [kan] opleggen?”