De districtslijsten van de radicale migrantenpartij Be.One zijn in Borgerhout, Berchem, Hoboken en Antwerpen afgewezen. Dit omdat men geen 100 geldige handtekeningen kon voorleggen. Ook de lijst van de islamistische D-SA werd afgewezen in Borgerhout wegens een gebrek aan handtekeningen. Dat brengt Gazet Van Antwerpen.

De omstreden partijen Be.One en D-SA, die een radicaal pro-migratie discours voeren, moeten hun ambities in een aantal Antwerpse districten opbergen, zo weet Gazet Van Antwerpen. Be.One kan enkel aan de districtsverkiezingen in Merksem en Deurne deelnemen. Bij D-SA is het probleem minder grootschalig en kan men alleen niet meedoen aan de districtsverkiezing in Borgerhout. D-SA zal wel opkomen voor de gemeenteraad en de districtsraden in Antwerpen, Deurne, Hoboken, Merksem en Wilrijk.

D-SA en Be.One

D-SA (Democratisch-Solidair Appèl) is een partij die opkomt in de Antwerpse gemeente-en provincieverkiezingen. Morad Ramachi is de kopman van deze partij en wil onder meer het hoofddoekenverbod afschaffen en begeleiding voor de familieleden van drugdealers. Be.One is dan weer het partijpolitiek project van de omstreden Dyab Abou Jahjah. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 wil de radicaal-linkse activist in verschillende gemeenten en steden doorbreken. Aan ambitie ontbreekt het alvast niet bij Abou Jahjah, die zei ooit minister-president te willen worden.

Het is echter niet de eerste keer dat Jahjah een politiek mandaat ambieert. Zo nam hij in 2004 met zijn toenmalige partij – de Moslim Democratische Partij (MDP) – deel aan de gewestelijke verkiezingen. Dat werd een flop. Met een score van 1.305 stemmen (0,14%) in Oost-Vlaanderen en 2.882 stemmen (0,27%) in Antwerpen, bleef men ver onder de kiesdrempel (5%). Ook een eerder initiatief in Brussel, de Arabisch-Europese Liga, had weinig succes ondanks de samenwerking met de extreemlinkse PVDA van Peter Mertens.

Men kan nog in beroep gaan tegen de beslissing omtrent de kieslijsten.