Nadat vorig jaar bleek dat allochtone vechtersbazen de Gentse Overpoort alsmaar meer teisteren met zinloos geweld en vechtpartijen, lijkt het er ook dit academiejaar niet beter op te zijn geworden. Laurent en zijn kotgenoot Guillaume werden enkele dagen geleden slachtoffer van twee agressieve jongens van Afrikaanse origine. Ze doen hun verhaal aan SCEPTR.

Vorig jaar bleek al dat allochtone vechtersbazen in de Gentse Overpoort, een begrip in het Gentse nacht- en studentenleven, alsmaar vaker bewust op zoek gaan naar vechtpartijen. “Ze dagen uit en als iemand iets terugzegt, baf, halen ze uit”, zo getuigde student Jan-Willem Bogaert, die net als vele kennissen van hem al slachtoffer werden hiervan. In enkele weken tijd werden ruim tien kennissen van de jonge man slachtoffer van dergelijk zinloos geweld.

“Afrikaanse origine”

Ook dit academiejaar duurde het niet lang vooraleer opnieuw enkele mensen slachtoffer werd van zinloos allochtoon geweld. Eén van de slachtoffers, Laurent, doet zijn verhaal aan SCEPTR. “We waren met een bende iets gaan drinken in de Gentse Overpoort. Alles ging goed totdat er een groepje van 3 mensen van Afrikaanse origine binnenkwamen, twee jongens en een meisje.”

Het duurde niet lang alvorens het mis ging. “Dat meisje stond met met haar gigantische hakken op de voet van een vriendin van ons, waarna Guillaume dat meisje verzocht om wat aan de kant te gaan omdat ze daarmee onze vriendin bezeerde”, vertelt Laurent aan SCEPTR. Maar dat was niet naar de zin van de twee allochtone jongens, die daarop de confrontatie aangingen met de groep.

“Ik wilde even tussenbeide komen om de situatie te kalmeren, maar toen kreeg ik een slag in mijn gezicht en Guillaume een glas in zijn hand”

“Die twee mannen kwamen toen heel fel uit de hoek”, aldus Laurent. “Ik wilde even tussenbeide komen om de situatie te kalmeren, maar toen kreeg ik een slag in mijn gezicht en Guillaume een glas in zijn hand.” Laurent zelf liep geen ernstige verwondingen op, zijn vriend Guillaume is er slechter aan toe. “Hij moest naar spoed worden afgevoerd voor een gapende wonde en een gedeeltelijk gescheurde pees.”

Laurent en Guillaume lichtten de lokale politie in, maar weten niet of de daders gearresteerd werden. SCEPTR contacteerde de politie, maar zij konden vooralsnog geen verdere commentaar of informatie geven gezien het lopende onderzoek. Wel bevestigen zij dat er een vechtpartij plaatsvond.