Een autobestuurder heeft donderdagnacht opzettelijk ingereden op enkele voorbijgangers in het zuiden van Frankrijk. Het incident vond plaats in Nîmes. Twee mensen raakten gewond. De bestuurder is aangeklaagd voor poging tot moord. De man zou volgens verschillende getuigen “Allahoe akbar!” geroepen hebben, maar de autoriteiten gaan toch niet uit van een terreurmotief.

In de nacht van donderdag op vrijdag ramde een auto in op enkele voorbijgangers in Nîmes. Dit rond 01u30. De dader – die met een witte Peugeot reed – werd echter verhinderd om nog meer leed te veroorzaken door de geplaatste anti-terreurbarrières. Hierna kon de aanvaller overmeesterd worden door omstanders en werd hij opgepakt door de politie.

Aanval Nîmes is “poging tot moord”

Het Franse parket communiceert dat de bestuurder aangeklaagd wordt met poging tot moord. De motieven zijn volgens de autoriteiten niet gekend, maar Midi Libre rapporteert dat een “terroristische piste wordt uitgesloten, maar de eerste elementen van het onderzoek de mogelijkheid openlaten van ‘een vrijwillige handeling’.” Verschillende getuigen die persbureau AFP echter kon bereiken, stellen dat de man “Allahoe akbar!” riep. Een politiebron zou zelfs melden dat de man gekend was bij de autoriteiten als een geradicaliseerde moslim. De dader wordt momenteel verder verhoord.

Er viel geen enkele dode. De twee personen die gewond raakten, hebben lichte verwondingen. Zij werden spoedig na het incident naar het ziekenhuis overgebracht. De straat waar de aanval gebeurde, rue Racine, is alweer vrijgemaakt.

Nadat in het Zuid-Franse Nice op 14 juli 2016 een vrachtwagen tijdens feestelijkheden inreed op de massa, werden in Frankrijk (en ook in ons land) allerlei wegbarrières geplaatst in drukke steden om dergelijke aanslagen te verhinderen. Tijdens de aanslag in Nice vielen 86 doden. De aanslag werd later opgeëist door islamistische terreurgroep IS.