De Albanese regering klaagt het Belgische Justitie- en migratiebeleid aan wat betreft de de uitgewezen Albanese crimineel Safet Rustemi. Men beschuldigt België zelfs van “obstructie”. Rustemi werd beschouwd als een van de gevaarlijkste criminelen van Europa en werd door de Belgische federale politie nog op de ‘most-wanted’-lijst gezet. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wees hem echter uit. Vorige week kon hij toch opgepakt worden in Tirana, de Albanese hoofdstad. Maar volgens de Albanese overheid kon Rustemi echter veel sneller zijn opgepakt als de Belgische overheid sneller had gehandeld inzake arrestatiedocumentatie.

“De Albanese autoriteiten hebben sinds april 2018 meermaals gevraagd naar de beslissing van de rechtbank tegen Safet Bajri (de naam waaronder Rustemi in Albanië opereert, red.)”, zo citeert Het Laatste Nieuws de Albanese staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Besfort Lamallari. Een ander Albanees regeringslid heeft het zelfs over “obstructie”“Was het bewijs van die straf vier maanden eerder toegekomen, dan waren er vier moorden voorkomen”, klinkt het.

Geens ontkent beschuldiging Albanië niet, maar dit betreft slechts “een klein deeltje van de feiten”

Het Albanese ministerie van Binnenlandse Zaken zou het dossier hebben aangekaart bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die bevoegd is voor de DVZ. Francken verwees echter door naar Justitieminister Koen Geens (CD&V), die verantwoordelijk is voor het internationaal uitwisselen van opzoekingsbevelen. Geens ontkende op zijn beurt niet dat de documentatie vertraging opliep, maar vertelde dat dit slechts “een klein deeltje van de feiten” is.

De gangster Rustemi behoorde tot de top van de criminele wereld in Europa. Zijn Albanese familie heeft immers al verschillende moorden op haar geweten. Zelf probeerde de Albanees een crimineel imperium met geweld uit te bouwen in de Brusselse prostitutiewereld. Daarvoor werd hij in 2017 tot 9 jaar cel veroordeeld. Op 22 februari 2018 kreeg hij daar nog eens een celstraf van 8 jaar en nog eens 5 jaar extra bovenop voor drugshandel. In totaal zou hij dus 22 jaar in de cel moeten zitten.

Rustemi liet zich echter niet meer zien in België en vertoefde al geruime tijd in Albanië. Zijn borgsom werd niet betaald, maar toch werd de Albanese crimineel het land uitgezet door de DVZ. Rustemi had immers geen geldige verblijfsvergunning en was dus illegaal in ons land. In de tijd tussen zijn uitzetting en zijn arrestatie in Albanië zou zijn clan nog “ernstige misdrijven” gepleegd hebben, waaronder vier moorden.