In Denderleeuw, een Oost-Vlaamse gemeente in de buurt van Brussel, vond afgelopen weekend een vechtpartij plaats tussen jongeren van Afrikaanse origine. Dat gebeurde na een activiteit van een organisatie die zich inzet voor de integratie van jongeren van vreemde origine en wordt bevestigd door de organisatoren. De politie stelt niet op de hoogte te zijn van een vechtpartij.

Afgelopen weekend organiseerde de vzw Bolingo, een organisatie die zich inzet voor de integratie en omkadering van jongeren van vreemde origine, een concert in Denderleeuw om het einde van de schoolvakantie te vieren. Enkele Afrikaanse jongeren – die niet op het concert zelf aanwezig waren, zo benadrukt de organisatie – zorgden later die dag voor onrust. Dat is te zien op videobeelden die Vlaams Belang-lijsttrekker Kristof Slagmulder op Facebook plaatste.

Afrikaanse jongeren

Op de beelden zijn tientallen jongeren van Afrikaanse origine te zien die door de straten lopen en in de verte lijkt een vechtpartij ontstaan te zijn tussen de jongeren. Buurtbewoners kijken verbijsterd toe. Oleko Pablo Kungambolo, ondervoorzitter van de vzw Bolingo, bevestigt aan SCEPTR dat er een vechtpartij ontstaan is na het door hen georganiseerde concert. Hij benadrukt dat die vechtpartij niets te maken had met het concert zelf en de daders daar ook niet aanwezig waren.

“Zaterdagavond organiseerden wij een concert voor muzikanten met de bedoeling het einde van de schoolvakantie te vieren”, zo stelt Kungambolo aan SCEPTR. “Daarna is er inderdaad een vechtpartij geweest, maar deze vond plaats op de parking van het gemeentehuis, en dus niet bij onze activiteit zelf. Het betreft jongeren van Afrikaanse origine die er met elkaar op de vuist gingen.”

(Lees verder onder de Facebookvideo.)

Denderleeuw stond gisterenavond op stelten naar aanleiding van een vechtpartij op ons dorpsplein. Nog steeds niet overtuigd om voor het Vlaams Belang te stemmen? Denk aan de toekomst van ONZE kinderen.

Publiée par Kristof Slagmulder sur Lundi 3 septembre 2018

Kungambolo is naar eigen zeggen zelf tussenbeide gekomen om de vechtpartij een halt toe te roepen. “Ik ben zelf bij die jongens geweest en heb ze allemaal naar huis gestuurd”, klinkt het nog. “Toen is de vechtpartij meteen gestopt.”

Bij de lokale politie kreeg men de videobeelden ook te zien, maar er wordt voorlopig geen verder onderzoek naar verricht omdat in de beelden geen echte slagen te zien zijn. Bovendien werden geen aangiftes gedaan. “In het verleden gebeurde al iets gelijkaardigs naar aanleiding van een bijeenkomst van de vzw Bolingo”, stelt de perswoordvoerder van de lokale politie aan SCEPTR. “[Maar] wat het nu was, weten we niet.”