De rechtsnationalistische AfD wordt de tweede partij van Duitsland in een nieuwe peiling. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel zakt naar een historisch dieptepunt. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) verliest sterk aan populariteit, maar blijft opvallend populair bij AfD-kiezers. 

De drie Duitse regeringspartijen CDU, CSU en SPD zakken verder in de nieuwste Duitse peiling van ARD, afgenomen door Infratest dimap. De rechtsnationalistische AfD gaat erop vooruit en wordt opnieuw de tweede partij van Duitsland, voor de SPD. Ook de Groenen en de liberale FDP gaan erop vooruit.

(Lees verder onder de tweet.)

AfD tweede

De christendemocratische CDU/CSU verliest een procentpunt en haalt 28 procent, het slechtste resultaat sinds het begin van de peilingen in 1997. De sociaaldemocratische SPD verliest ook een procentpunt en zakt naar 17 procent. De AfD krijgt er twee procentpunt bij en stijgt naar 18 procent. Ook de Groenen en de FDP winnen een procentpunt en stijgen respectievelijk naar 15 en negen procent.

De populariteit van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gaat er na de hetze rond inlichtingenbaas Hans-Georg Maaßen sterk op achteruit. Slechts 28 procent van de ondervraagden vindt Seehofer nog een goede minister van Binnenlandse Zaken, een daling van elf procentpunt tegenover april. Slechts 31 procent van de CDU/CSU-aanhangers steunt Seehofer nog. Opvallend is dat de meerderheid van de AfD-stemmers Seehofer wél steunt.