Komt er voor de nationale verkiezingen in 2019 nog een oplossing voor het Arco-dossier? N-VA-voorzitter Bart De Wever betwijfelt het alleszins. “Ik denk dat we daar allemaal eerlijk over moeten zijn: de kans dat de Arco-coöperanten vergoed zullen worden vóór mei 2019 is heel erg klein”, stelde de voorzitter van de grootste regeringspartij twee dagen geledenGeert Lenssens, de advocaat van twee Arco-belangengroepen klinkt ‘not amused’. “Tot op vandaag zag ik altijd frustratie, maar nu zie ik woede”, stelde hij gisteren in “De wereld vandaag”

Hoewel er rond de regeringstafel verschillende afspraken werden gemaakt rond het Arco-probleem, acht De Wever de kans dat de Arco-coöperanten ooit hun geld nog terugzien klein. “Dat zeg ik niet met plezier, maar omdat het gewoon de waarheid is. Dat blijven voor ons uitduwen heeft geen enkele zin”aldus De Wever.

Maandagochtend sloot ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zich daar (gedeeltelijk) bij aan.“Als je elke keer opnieuw hetzelfde blijft proberen, en je weet dat het niet lukt, dan grenst dat aan de waanzin. Als er een oplossing komt moet ze rechtsgeldig zijn, en tot nu toe heb ik nog geen enkele oplossing gezien die aan de regels voldoet”, klonk het.

Lenssens: “Mijn cliënten voelen zich een beetje in Plopsaland met de zaak-Arco, want het houdt geen steek meer”

Lenssens, die twee belangengroepen bijstaat, liet gisteren uitschijnen dat zijn cliënten de verklaringen van de politici allerminst kunnen smaken. “Tot op vandaag zag ik altijd frustratie, maar nu zie ik woede”, klonk het. “Eerst was het 100 procent, dan 60 en nu nog minder. Maar wat hen vooral stoort is dat meneer de Wever in Plopsaland op een laconieke manier aankondigt dat ze de hoop moeten laten varen. Mijn cliënten voelen zich een beetje in Plopsaland met de zaak-Arco, want het houdt geen steek meer”, stelde hij in “De wereld vandaag”.

Daarnaast herhaalde hij zijn eerdere kritiek, namelijk dat de regering zich te veel achter de Europese Unie verschuilt. “Het kleinste kind weet dat er een oplossing kan komen via de bank”, klinkt het. Toch blijft Lenssens positief. “Ik geloof in de kracht van onderhandelen, maar die zijn er eigenlijk nooit geweest”, aldus Lenssens.

Afspraken nakomen

De christendemocraten – die zich steeds sterk hebben gemaakt voor dit dossier – leggen bij monde van CD&V-voorzitter Wouter Beke de nadruk op het honoreren van de gemaakte afspraken. “Dat is in het belang van de gedupeerden, dat is in het belang van Belfius, dat anders lood in de vleugels blijft hebben, en dat is in het belang van de overheid omdat er anders een mogelijke claim van 1,5 miljard euro zal moeten worden betaald”, aldus Beke volgens BELGA.

ADVERTENTIE