Salah Abdeslam – de beruchte IS-terrorist met Brusselse achtergrond die enkele dagen voor de aanslagen in Brussel en Zaventem werd opgepakt – zou volgens speurders gepland hebben om de aanslagen in Parijs over te doen in ons land. Speurders hebben op zijn computer ongeveer 600 video’s en een hele reeks aan foto’s gevonden van allerlei potentiële doelwitten. Het gaat van de Wetstraat 16 tot de kerncentrale in Doel. Dat brengt het Franstalige medium RTL Info

Abdeslam – die de Franse nationaliteit heeft, maar Marokkaanse wortels en opgroeide in Molenbeek – zou nieuwe aanslagen in België gepland hebben. Dat lijkt alvast zo op basis van data die op zijn computer is teruggevonden. De laptop werd gevonden in de Driesstraat in Vorst, nadat Abdeslam er vluchtte bij een inval uitgevoerd door een Belgisch-Frans politieteam.

Op de laptop is allerlei verdacht materiaal gevonden. Het gaat om foto’s van de Wetstraat 16 (waar het kabinet van premier Charles Michel (MR) huist), maar ook om allerlei beelden van populaire Brusselse nachtclubs, bars en café’s. Tijdens de aanslagen in Parijs in november 2015 wandelden IS-terroristen verschillende bars binnen met automatische geweren en schoten er burgers dood.

Was kerncentrale Doel potentieel doelwit van Abdeslam?

Ook werd op de laptop een artikel over de kerncentrale in Doel gevonden. Een Greenpeace-studie uit 2017 toonde reeds aan dat de tijdelijke opslag van uitgewerkte kernbrandstof in Franse en Belgische kerncentrales niet goed beschermd is tegen aanslagen.

Hiernaast werden ook vele zoekopdrachten opgesnord. Het betreft het opzoeken van militaire kledij, het maken van geluidsdempers, brandwonden door zuuraanvallen, antrax… Een 30 pagina tellend document stond ook op de laptop. Hierin waren een aantal oorlogswapens gedetailleerd beschreven, inclusief de marktprijs van de wapens. Tot slot vond men ook verschillende video’s. Deze gingen van nieuwsreportages over de aanslagen in Parijs tot opleidingsvideo’s van de islamistische terreurgroep IS.