Als premier Theresa May doorzet met haar Brexit-plannen, dan dreigt in de Conservatieve Partij een “catastrofale splitsing”Dat zegt Steve Baker, een vroegere ondergeschikte Brexit-minister die ontslag nam uit onvrede met het ‘Chequers’ Brexit-plan van May. Ook zouden tot wel 80 Conservatieve parlementsleden van plan zijn tegen het plan te stemmen.

Volgens Steve Baker, een vroegere ondergeschikte Brexit-minister die ontslag nam uit onvrede met het ‘Chequers’ Brexit-plan van premier Theresa May, zouden tot wel 80 van 315 Conservatieve parlementsleden tegen de plannen van de premier kunnen stemmen. In dat geval is May aangewezen op parlementaire steun van de linkse oppositiepartij Labour om haar Brexit-plannen goed te keuren.

(Lees verder onder de tweet.)

“catastrofale splitsing”

Baker waarschuwt in dat geval voor een “catastrofale splitsing” in de Conservatieve Partij. “Als […] zij hoopt Chequers erdoor te krijgen met behulp van Labour-stemmen, denk ik dat de onderhandelaars van de EU waarschijnlijk zouden begrijpen dat als dat gedaan wordt, de Tory-partij de catastrofale splitsing zou lijden die we tot dusver hebben kunnen vermijden”, zegt Baker.

Gisteren haalde voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ook nog eens snoeihard uit naar de Brexit-plannen van May. Hij noemde het Chequers-plan “zwak” en “pathetisch”. Volgens Johnson had May “een zelfmoordvest” rond de Britse grondwet gewikkeld en “de ontsteker” aan Brussel overhandigd.

Chequers

May stelde in haar plannen voor dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zouden vasthouden aan een “gemeenschappelijk wetboek” voor goederen en landbouwproducten in ruil voor vrijhandel zonder tarieven of douanecontroles. In feite zouden die plannen neerkomen op een ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou bijgevolg wel nog onderhevig zijn aan EU-regelgeving, zonder er zelf zeggenschap in te hebben.

Binnen de Britse Conservatieve Partij woedt al een tijd een burgeroorlog tussen de voorstanders van een ‘harde’ en een ‘zachte’ Brexit. Bijgevolg namen Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson beiden ontslag uit onvrede met de plannen. Johnson noemde de plannen van May een “drol” en zei dat het Verenigd Koninkrijk riskeert een “EU-kolonie”te worden.