Deze week heeft het Centrum voor Illegalen in Merksplas (CIM) 60 illegalen zomaar vrijgelaten. Dit werd gedaan om plaats te maken voor opgepakte transitmigranten en kwam er op bevel van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). “Je kan je afvragen wat daarvan het nut is. We draaien in rondjes, lijkt me”, reageert de burgemeester van Merksplas Franck Wilryck (Open Vld). Dat brengt Het Nieuwsblad.

Afgelopen dinsdag kreeg de politie van Noorderkempen het bericht van de DVZ: “Het CIM heeft de opdracht gekregen om zestig à zeventig illegalen vrij te laten. Omdat er capaciteit wordt vrijgemaakt voor opgepakte transitmigranten. De vrijlating zal stelselmatig gebeuren en in kleine groepjes. Er hangt een gespannen sfeer.” Burgemeester Wilryck reageert dat er inderdaad zoveel illegalen zijn vrijgelaten: “Het gaat om uitgeprocedeerde illegalen die nu weer vrij rondlopen. Ze werden opgehaald door familie of namen de trein richting kust.” Wilryck vraagt zich echter af wat het nut van deze vrijlating is en ziet geen verschil tussen de illegalen en de transitmigranten: “Uiteindelijk is het in Merksplas heel rustig ge­bleven. Maar het geeft me wel het gevoel dat we het probleem zo niet aan het oplossen zijn.” 

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was het een noodzakelijke beslissing en was er geen andere oplossing: “Het is te zeggen. Er zijn kleine groepjes vrijgelaten: maandag 13, dinsdag 7 en woensdag nog 3… Alleszins minder dan zestig. Dat is niet goed, maar we konden niet anders.” Door de transitmigrantencrisis zijn er volgens Francken plaatsen tekort: “De vorige regering-Di Rupo heeft ons amper 470 plaatsen nagelaten. Ik heb dat aantal opgehoogd tot 700, het hoogste aantal in dertig jaar. We gaan nieuwe centra openen in Antwerpen en Charleroi. Maar tot het zover is, zitten de centra vol en moeten we schuiven. Het is niet anders.”

Criminele illegalen

In het centrum in Merksplas zitten ook criminele illegalen die al een gevangenisstraf uitgezeten hebben, maar die zijn volgens Francken niet vrijgelaten. Ook ziet de staatssecretaris een verschil tussen transitmigranten en de ‘sans papiers’: “De migranten veroorzaken op dit moment veel overlast. Langs parkings, in de haven. Bij gewone illegalen, die niet per se naar Engeland willen en dus gewoon ergens verblijven, is dat veel minder.”

Sp.a-voorzitter John Crombez reageert verbijsterd op het nieuws: “Het is allang duidelijk dat deze regering ons een rad voor de ogen draait als het gaat om de aanpak van migratie.” Volgens hem dienen de “stoere verklaringen” van de regering als een façade om de doorschuifpolitiek richting de steden en gemeenten te verdoezelen. “Met veel show kondigt men aan dat migranten in het nieuwe centrum terechtkomen. Maar tegelijk laat men anderen – en mogelijk zelfs criminelen – langs de achterdeur en in alle stilte vrij”, reageert Crombez.