Een zesdaagse rondreis in Afrika van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) doet stof opwaaien. Volgens de Zuid-Afrikaanse pers zou België namelijk 30 miljoen euro steun hebben toegezegd aan het fel gecontesteerde landhervormingsproces in Zuid-Afrika. Het nieuws zet alvast kwaad bloed bij enkele N-VA’ers.

Maandag had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse minister voor Buitenlandse Betrekkingen en Internationale Samenwerking Lindiwe Sisulu (ANC). Opmerkelijk is dat de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24 schrijft dat de Belgische regering 30 miljoen euro steun zou hebben toegezegd aan het controversiële landhervormingsproces.

(Lees verder onder de tweet.)

“Geen correcte weergave”

Volgens News24 zou Reynders het huidige parlementaire proces om onteigening zonder compensatie toe te staan omschrijven als de “beste manier”. “Het is belangrijk dat het proces vlot verloopt. Natuurlijk moeten we een evenwichtige situatie zien. […] Het is een moeilijke kwestie in veel landen, dus we moeten er zeker van zijn dat het een evenwichtig proces is. We willen daar geen extreme mening over uiten”, citeert de Zuid-Afrikaanse pers Reynders nog. Hij zou volgens dezelfde pers ook de hulp van België hebben toegezegd.

In een reactie aan SCEPTR laat de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken alvast optekenen dat de berichtgeving in de Zuid-Afrikaanse pers “geen correcte weergave” is van wat de minister gezegd heeft. Een uitgebreidere reactie zou nog volgen.

Kwaad bloed bij N-VA

Het nieuws van de financiële bijdrage aan de Zuid-Afrikaanse landhervormingen zet alvast kwaad bloed bij Parlementsleden van de N-VA. “Zuid-Afrika staat in 2019 voor een belangrijk verkiezingsjaar”, zegt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe. “[..] Om terug aan populariteit te winnen bij haar traditionele achterban, zet [het ANC] in op een radicaal onteigeningsbeleid dat grote landbouwdomeinen, nu vaak nog in eigendom van blanke boeren, zal herverdelen. Het populistische haast anti-blanke karakter van deze hervormingen is de meesten niet ontgaan en roept terecht internationaal heel wat protest op.”

“Vanuit de N-VA [brachten we] Zuid-Afrika zowel Vlaams als federaal meermaals in de parlementaire en publieke aandacht. Minister Reynders en zijn kabinet wisten dus zeer goed dat de kwestie gevoelig ligt voor ons als partij en dat een beslissing als deze niet zomaar, zonder enig overleg, op onze instemming kon rekenen”, zegt Federaal Kamerlid Peter Luykx.