In de Duitse stad Köthen, in de deelstaat Saksen-Anhalt, is gisteravond een 22-jarige Duitse man om het leven gekomen na een ruzie met enkele Afghaanse vluchtelingen. Twee van de daders zijn al opgepakt. Op sociale media wordt opgeroepen om vanavond een uitvaartmars te houden. Dat schrijft Bild.

Tijdens een ruzie tussen drie Afghanen en een jonge vrouw op een speelplein in de stad ging de discussie over wie de vrouw zwanger gemaakt zou hebben. Na het zien van de ruzie zouden twee jonge Duitse mannen tussenbeide gekomen zijn waarop de situatie escaleerde. Tijdens het gevecht dat daarop volgde raakte één van de Duitsers zwaargewond aan zijn hoofd en overleed kort nadien aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De doodsoorzaak was een hersenbloeding. Vandaag wordt nog een autopsie gedaan op het lichaam van de man.

Twee Afghanen, van 18 en 20 jaar oud, werden opgepakt, de derde was niet betrokken bij het gevecht. Een van de gearresteerden zou een erkende vluchteling zijn, de andere verdachte wordt uitgewezen. “De ondervragingen en het onderzoek gaan door en worden in alle richtingen uitgevoerd”, zei een woordvoerder van de procureur-generaal van Naumburg. “De concrete omstandigheden van het incident zijn nog niet bekend.” 

De Duitse politie bereidt zich nu voor op een betoging en liet al extra manschappen uit Berlijn naar Köthen brengen. Daarnaast staan er nog enkele honderden agenten op stand-by en worden er ook twee waterkanonnen ingezet. Op sociale media wordt immers opgeroepen om vandaag nog te protesteren via een uitvaartmars. Burgemeester van Köthen, Bernd Hauschild (SPD) roept echter op om niet aan de mars deel te nemen: “Omdat ik informatie heb dat gewelddadige groeperingen van buiten Köthen in grote aantallen zullen deelnemen.”

De afgelopen weken werd er nog geprotesteerd in de stad Chemnitz, in dezelfde Duitse deelstaat. Aanleiding voor het protest was een dodelijke steekpartij in de stad waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken door enkele vreemdelingen. Toen kreeg de politie de kritiek dat ze niet goed genoeg was voorbereid op de rellen die op sommige plaatsen tijdens het protest ontstonden.

ADVERTENTIE