De Afghaan wiens deportatie uit Zweden werd verhinderd door een linkse studente, werd veroordeeld vanwege mishandeling van zijn vrouw en hun twee kinderen. Dat berichtten Zweedse media vandaag. De studente werd na de actie gelauwerd in de internationale pers en een “heldin” genoemd.

Eerder kwam al aan het licht dat de 52-jarige Afghaan wiens deportatie uit Zweden werd verhinderd door het luidkeels protest van een linkse studente op een vliegtuig een crimineel bleek te zijn die werd veroordeeld tot 2 jaar cel voor slagen en verwondingen.

(Lees verder onder de tweet.)

Zware mishandeling van kinderen en vrouw

Vandaag berichtten Zweedse media over enkele van de precieze feiten die de man op zijn kerfstok had. Zo zou de man ook veroordeeld zijn tot negen maanden cel vanwege drie gevallen van mishandeling van zijn vrouw en hun twee kinderen. Volgens de Zweedse media zouden die gewelddaden echter niet de reden voor de uitzetting zijn geweest.

De man zou zich niet zelden gewelddadig hebben gedragen. Zo zou hij zijn twee minderjarige dochters hebben geslagen omdat zij de televisie niet wilden afzetten. Volgens het vonnis van de rechtbank had de Afghaan een oplaadkabel dubbel gevouwen, waarna hij de meisjes sloeg op hun armen, benen en rug.

Toen zijn vrouw daarop de kamer binnen kwam wisten de meisjes te ontsnappen. Daarop richtte de Afghaan zijn woede tegen zijn vrouw. De man sloeg haar tot ze op de grond viel. Vervolgens pakte hij haar hoofd en gooide het tegen de grond. Ook gooide de man een glas tegen de vrouw. De afranseling hield niet op tot ze wegrende en buiten flauwviel.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Heldin’

Elin Ersson, een studente aan de Gothenburg Universteit, weigerde enkele weken geleden neer te zitten op een vliegtuig waarmee een Afghaanse geweigerde asielzoeker en crimineel zou uitgezet worden. Hierdoor kon het vliegtuig niet vertrekken. Een live-filmpje van haar actie, die erin slaagde om de deportatie te voorkomen, werd nagenoeg 5 miljoen keer bekeken op Facebook. Na de actie kon Ersson op heel wat positieve reacties rekenen in de media.

“Er is een man wie zal gedeporteerd worden naar Afghanistan, waar hij wellicht zal vermoord worden”, zo vertelt Ersson in de video.”Ik doe wat ik kan om iemands leven te redden. Zolang iemand rechtstaat, kan de piloot niet vertrekken. Ik wil enkel de deportatie stopzetten, en dan zal ik instemmen met de regels hier. Dit is allemaal perfect legaal, en ik heb geen misdrijf gepleegd.”