Het ANC schrapt een oude landonteigeningswet uit 2016, om het land voor te bereiden op een grondwetswijziging die de onteigening van land zonder compensatie mogelijk moet maken. Enkele dagen geleden uitte de Amerikaanse president Donald Trump nog zijn bezorgdheid over het lot van de blanke Boeren in Zuid-Afrika.

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft een onteigeningswet uit 2016 geschrapt. De wet was bedoeld om de staat in staat te stellen om grond – voornamelijk in het bezit van blanken -op te kopen tegen een waarde die door een overheidsrechter bepaald wordt en het voor het ‘openbare belang’ te onteigenen.

(Lees verder onder de tweet.)

Grondwetswijziging

Volgens het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) wordt deze wet nu geschrapt omdat ze achterhaald zou zijn. Op 1 augustus kondigde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa immers aan dat hij de grondwet wil veranderen om onteigening van land zonder vergoeding toe te laten. Het schrappen van de oude wet moet de weg vrijmaken voor het debat rond de grondwetswijziging.

Het nieuws volgt enkele dagen op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Daarin uitte hij zijn bezorgdheid over het lot van de blanke Boeren in Zuid-Afrika. “Ik heb minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd om de inbeslagnames en onteigeningen van land en boerderijen in Zuid-Afrika en het op grote schaal vermoorden van boeren nauwlettend te bestuderen. ‘Zuid-Afrikaanse regering neemt nu land van blanke boeren in beslag’”, schreef Trump.