Opnieuw zijn er zeer grote aantallen illegalen in het Maximiliaanpark. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wees gisteren in ‘Terzake‘ met de vinger naar het lokale PS-bestuur: “Moest ik burgemeester zijn, twee weken en het probleem is opgelost”. Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), stelde wat later echter dat er een “goede” samenwerking is tussen de federale en de lokale Brusselse politie.

In Brussel komen er elke dag opnieuw 500-700 migranten aan. De laatste keer dat er zoveel transitmigranten te vinden waren, was vorige zomer. Francken haalde toen de kritiek van de linkse goegemeente over zich nadat hij de hashtag ‘#opkuisen’ had gebruikt op Twitter rond de problematiek. Maar ondanks de vele razzia’s, politiepatrouilles en extra nachtopvang die werd georganiseerd sindsdien, zit het park nu opnieuw nokvol met voornamelijk Afrikaanse illegalen.

Francken haalde daaromtrent fors uit naar Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die volgens de N-VA’er te weinig inspanningen verricht. “Er is een politieke agenda”, zo meent de staatssecretaris. “Zij (de Brusselse PS, n.v.d.r.) blijven die ngo’s en die illegalen pamperen in de stad Brussel, met de enige bedoeling om de N-VA aan te vallen, te zeggen dat Francken het niet aankan, dat Jambon het niet aankan, dat wij hardvochtig en inhumaan zijn.”

“Geen tegenspraak”

V&W-Kamerlid Hendrik Vuye reageerde op het interview van Francken met ‘Terzake’ door te stellen dat er “ondanks alle stoere praatjes” niets is veranderd aan de situatie in het Maximiliaanpark. “Er zijn inderdaad gelukkig nog altijd geen tentenkampen”, repliceerde Van Raemdonck. “Lijkt me redelijk succesvol, nee? Politie Brussel Hoofdstad Elsene doet dat niet slecht, en in goede samenwerking met de federale politie. Goed bestuur is het beste halen uit gegeven omstandigheden”.

Volgens Vuye spreken Francken en Van Raemdonck elkaar tegen. “Dit moet je echt kunnen: in alle ernst zeggen dat lokale politie niets doet en op hetzelfde ogenblik tweet de woordvoerder van Binnenlandse Zaken over de goede samenwerking”, klonk het bij het V&W-Kamerlid. Niets van aan, reageert de woordvoerder van Jambon tegenover SCEPTR. Ik heb het over de samenwerking tussen politiediensten. Die is ook vandaag goed. Staatssecretaris Francken heeft het daarentegen over het ontbreken van de politieke wil bij de burgemeester om in te grijpen”.

“Met burgemeester Close hebben we tot voor kort behoorlijk samengewerkt“, gaat Van Raemdonck verder. “Tot nu toe waren er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Schaarbeek, weinig problemen. Maar je ziet wat je ziet. Als het Maximiliaanpark opnieuw tot Calais-toestanden dreigt te leiden, moet je ingrijpen. Dan moet je kordaat optreden. Het initiatief moet van de burgemeester komen. Dat is de wet. Het enige wat wij kunnen doen, is de burgemeesters in de juiste richting proberen te duwen en federaal zoveel mogelijk in steun komen. Laten we hopen dat de gemeenteraadsverkiezingen de veiligheidsagenda niet gaan domineren.”