De Verenigde Staten hebben Groot-Brittannië aangespoord om hun steun op te zeggen voor het nucleaire akkoord uit 2015 met Iran. In plaats daarvan vragen ze de Britten om Washington te steunen om de globale dreiging van Teheran tegen te werken. Dat schrijft Reuters.

Ondanks de vele kritiek van zijn Europese bondgenoten, besliste de Amerikaanse president Donald Trump in mei om uit het atoomakkoord met Iran te stappen. Internationale sancties werden door het verdrag opgeheven in ruil voor een beteugeling van het Iraanse nucleaire programma. Sindsdien probeerden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland om het akkoord in stand te houden, terwijl Trump nieuwe sancties voorbereidde. Hij vindt immers dat het akkoord meer moet omvatten en meer gebalanceerd moet zijn. Iran verwierp de sancties als “Amerikaanse eenzijdigheid”.

De Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië, Woody Johnson, bekritiseerde Teheran voor het financieel steunen van “proxy oorlogen en kwaadaardige activiteiten”, in plaats van het geld te investeren in de Iraanse economie. Johnson zei dat Iran moest aantonen dat het langdurige veranderingen doorvoert en zich moet gedragen als een normaal land. “Tot dan zal Amerika de druk verhogen en we willen het Verenigd Koninkrijk aan onze zijde”, antwoordde Johnson.

“Het is tijd om van het gefaalde akkoord uit 2015 af te stappen. We vragen Groot-Brittannië om haar aanzienlijke diplomatieke macht en invloed te gebruiken en zich aan te sluiten bij ons terwijl we een globale poging ondernemen naar een echt uitgebreid akkoord”, vervolgt de ambassadeur. Brits minister voor het Midden-Oosten, Alistair Burt sloot vorige week echter nog uit dat Groot-Brittannië de VS hierin zou volgen.

Burt zei dat het akkoord een belangrijk deel is van de regionale veiligheid en dat, samen met de Europese Unie, de regering de Britse bedrijven wil beschermen tegen de Amerikaanse sancties wanneer ze handel voeren met Iran. Groot-Brittannië staat wel nog open om te praten met de VS over hoe ze de ongerustheid over Iran kunnen oplossen. De Iraanse president Hassan Rouhani zei vorige week nog dat Trumps afwijzing van het nucleaire akkoord illegaal is en dat Iran niet zou toegeven tot de nieuwe campagne van Washington om de Iraanse olie-export een halt toe te roepen. Ondertussen braken er wel al protesten uit in Iran nadat de nationale munteenheid gekelderd was en de inflatie sterk toenam.