Een federale rechter besliste vrijdag dat de regering-Trump het DACA-programma volledig moet heropstarten. Dat programma beschermt migrantenkinderen, die illegaal naar de VS zijn gebracht, tegen deportatie. Daarbovenop moeten er ook nieuwe toepassingen voor het programma komen. DACA werd vorig jaar door de regering-Trump beëindigdDat schrijft Reuters.

Rechter John Bates uit Washington D.C. zei wel dat de regering nog tot 23 augustus krijgt om te beslissen of het in beroep gaat. In een eerder vonnis uit april zei Bates al dat de federale regering het DACA-programma (Deferred Action for Childhood Arrivals) moest verder zetten. Daarvoor gaf hij de regering 90 dagen de tijd om met een betere uitleg op de proppen te komen over waarom ze het programma willen beëindigen. Vrijdag beslist Bates dus om zijn vonnis niet te herzien aangezien de argumenten van de regering-Trump niet voldoende waren. Het vonnis van vrijdag kwam er nadat verschillende groeperingen en instellingen, waaronder de ‘Nationale Vereniging voor de Vooruitgang van Gekleurde Mensen’ en de Universiteit van Princeton, een klacht hadden neergelegd tegen het beëindigen van DACA.

Onder DACA werden ongeveer 700.000 jongvolwassenen beschermd tegen deportatie. Ze kregen werkvergunningen voor een periode van 2 jaar, daarna moeten ze zich weer bij het programma aanmelden. DACA werd in 2012 in het leven geroepen door de toenmalige president Barack Obama. Twee andere federale rechtbanken in Californië en New York hadden echter eerder al gezegd dat DACA moest blijven doorgaan terwijl het proces tegen Trumps beslissing om het programma te beëindigen doorging. Dat vonnis dwong de regering echter alleen om mensen te behandelen die al in het systeem zitten, niet om nieuwe migranten te behandelen. Een andere rechtszaak in Texas probeert nog steeds om DACA te beëindigen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zei vrijdag dat de regering zou doorgaan om haar positie te verdedigen en dat het “optrad binnenin haar wettige autoriteit bij de beslissing om DACA weg te werken op een ordentelijke manier”. Het Amerikaanse congres is er in de tussentijd niet in geslaagd om de wetgeving aan te passen die het lot van de jongvolwassenen moet bepalen, inclusief een mogelijke weg naar het Amerikaanse burgerschap.

Gisteren besliste een federale rechter, Dana Sabraw, in Californië nog dat de regering-Trump verantwoordelijk is voor het terugvinden van de ouders van 500 minderjarige migranten die van hun ouders gescheiden zijn. “De realiteit is dat voor elke ouder die niet gelokaliseerd wordt, een kind een wees wordt. En dat is voor 100 procent de verantwoordelijkheid van de administratie van Trump”, reageert Sabraw. Op 20 juni kwam er een einde aan het beleid om kinderen van hun ouders te scheiden op de grens.