Amerikaanse soldaten zullen “zolang als nodig” in Irak blijven om de regio’s te stabiliseren die bevrijd zijn van Islamitische Staat. Dat liet een woordvoerder van de door de VS geleidde internationale coalitie die vecht tegen IS volgens Reuters vandaag weten. 

“We houden er troepen zolang we denken dat het nodig is (…) De hoofdreden, nadat Islamitische Staat verslagen is, is de regio stabiliseren en we moeten er nog aanwezig zijn om dat te kunnen doen”, reageert Kolonel Sean Ryan van het Amerikaanse leger op een persconferentie in Abu Dhabi.

Ondanks de blijvende aanwezigheid kan het aantal Amerikaanse soldaten in Irak wel afnemen, maar dat is afhankelijk van wanneer de andere landen uit de NAVO-coalitie hun troepen sturen om het Irakese leger te helpen trainen. Vandaag zijn er ongeveer 5.200 Amerikaanse soldaten in Irak aanwezig die zich bezig houden met het trainen en adviseren van het Irakese regeringsleger. In februari heeft de NAVO-top beslist om de “train-en-adviseer” missie uit te breiden. De VS riep haar bondgenoten namelijk op om hen te helpen om het land te stabiliseren na de driejarige oorlog tegen IS.

In mei dit jaar stuurde België nog 71 extra soldaten naar Irak. Het totaal aantal Belgische troepen kwam daarmee op 114 te staan. Ze staan er in voor de opleiding van Irakese soldaten, het opbouwen van barakken en ze helpen de wederopbouw van het land te coördineren. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zei eerder al: “We hebben geleerd uit wat met Libië is gebeurd. Een volgehouden inspanning is noodzakelijk om Irak alle kansen te geven op een democratische toekomst. Een toekomst waarin terreur geen rol speelt.”

In december vorig jaar riep de regering in Irak nog de overwinning uit op IS, dit kwam vijf maand na de verovering van het IS-bastion Mosoel. De VS heeft naast de troepen in Irak, ook nog eens 2.000 soldaten in Syrië. Zij helpen de Koerdisch-geleidde Syrische Democratische Troepen (SDF) om gebieden te veroveren aan de grens met Irak die nog onder controle zijn van IS. “We beginnen veel samenwerking te zien tussen het SDF en het ISF (Irakese veiligheidstroepen), vroeger kwamen ze gewoon beiden naar de coalitie, maar nu praten ze ook effectief met elkaar”, vervolgt Ryan.

Het Irakese leger heeft het afgelopen jaar al verschillende luchtaanvallen gedaan tegen IS in Syrië. De laatste luchtaanval vond slechts enkele dagen geleden plaats met de goedkeuring van de Syrische president Bashar al-Assad en de VS. De SDF-aanvallen laten echter op zich wachten door de honderden explosieven en boobytraps die IS verstopt heeft.