Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson moet het ontgelden nadat hij stelde dat vrouwen die een boerka dragen op “brievenbussen” en “bankovervallers” lijken. Hij haalde daarbij ook uit naar politieke regimes die de boerka verplichten, wat hem op het verwijt een islamofoob te zijn kwam te staan. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De boerka is een kledingstuk dat gedragen wordt door islamitische vrouwen en moet het volledige lichaam van de vrouw bedekken. Enkel de ogen zijn (in sommige gevallen) nog zichtbaar. België was in 2010 het eerste Europese land waar de boerka verboden werd. Frankrijk en Oostenrijk volgden dat voorbeeld. Sinds kort is ook in Denemarken het dragen van een boerka verboden.

(Lees verder onder de tweet.)

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Conservative Party) wijdde zijn column in The Daily Telegraph aan dat Deense boerkaverbod, wat hem een storm van kritiek opleverde. Hij benadrukte dat hij het niet eens is met een verbod op het dragen van een boerka, maar haalde ook uit naar het onderdrukkende karakter van de boerka en moslima’s die op straat lopen met een boerka.

Brievenbussen en bankovervallers

“Als je me vertelt dat een boerka onderdrukkend is dan ben ik het met je eens. Als je zegt dat het raar en vernederend is om van vrouwen te verwachten dat ze hun gezicht bedekken, dan deel ik je mening ook volledig”, stelt Johnson. Ik zou zelfs verder gaan en zeggen dat het absoluut belachelijk is dat mensen ervoor kiezen rond te lopen en eruit te zien als brievenbussen.”

Volgens Johnson moeten bedrijven het recht hebben om de boerka te verbieden, vanwege het gebrek aan communicatie dat dat met zich meebrengt. “Wat betreft individuele bedrijven of overheidsinstanties: ze moeten natuurlijk een dresscode kunnen handhaven die hun werknemers in staat stelt met klanten te communiceren; en dat betekent dat mensen elkaars gezicht moeten kunnen zien en hun gezichtsuitdrukkingen kunnen lezen. Dat is hoe we werken.”

“Als een kiesgerechtigde mijn kantoor als parlementslid zou betreden met een bedekt gezicht dan zou ik volledig gerechtigd moeten zijn haar te vragen het te verwijderen zodat ik met haar kan praten. Als een vrouwelijke scholiere of student op school of universiteit verschijnt als een bankovervaller dan idem dito: de gezagsdragers moeten de mogelijkheid hebben om openlijk te converseren met degene die ze onderwijs geven.”

Maar van een algemeen boerkaverbod is Johnson geen voorstander. “Want dat verbod zal als een boemerang in ons gezicht terugkeren. Ze zullen ons voor racist verwijten.”

Kritiek

De uitspraken van Johnson zorgden voor een storm van kritiek in de Britse politiek en op sociale media. Johnson zou immers islamofobie aanwakkeren en volgens sommigen een “racist” zijn. Labour-parlementslid David Lammy noemde de man een “pound-shop Donald Trump” of een “Donald Trump uit de één euro-shop”.