Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, moest terugkeren van zijn zomervakantie om zich te verdedigen tegen de kritiek over zijn uitspraken over de boerka. Verschillende ministers van de regering van premier Theresa May zouden Boris Johnson steunen en kwaad zijn omdat May kritiek uitte op Johnson.

Johnson schreef in zijn column in ‘The Telegraph’ dat moslimvrouwen in een boerka “op brievenbussen lijken”. Hij vergeleek hen ook met bankovervallers en rebelse tieners. De Britse premier Theresa May uitte kritiek op Johnson wegens die uitlatingen. De Conservatieve Partij heeft besloten dat Johnson door een onafhankelijk panel onderzocht moet worden naar aanleiding van de klachten over zijn uitlatingen. Er zal onderzocht worden of zijn uitlatingen in strijd zijn met de gedragscode van de ‘Tories’.

(Lees verder onder de tweet.)

Vooral ‘Brexiteers’ zijn kwaad op May

Volgens de Britse pers zijn vier belangrijke ministers – die niet bij naam worden genoemd – echter niet opgezet met de manier waarop May de situatie heeft aangepakt. Vooral het deel van de Conservatieven dat reeds ontevreden is met de Brexit-plannen van May zou zich ook nu weer roeren.

“Zij zijn erin geslaagd om er een totale ramp van te maken”, zegt een minister tegen ‘The Sunday Times’. “Boris het zwijgen opleggen is dom, vooral als de meerderheid van de mensen het met hem eens is.”

Johnson nam vorige maand ontslag uit de Britse regering uit protest tegen het ‘Brexit’-plan van premier Theresa May. Hij kan daarbij rekenen op de steun van de vele ‘hardliners’ onder de Conservatieven, die een meer volledige breuk met Europese Unie willen dan wat May voorstelde.

Steun voor Johnson bij bevolking

Johnson weigerde commentaar te geven toen hij gevraagd werd of hij zijn uitlatingen betreurde. Hij had eerder al duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is om zich te verontschuldigen.

Volgens een recente peiling die in opdracht van de ‘Sunday Express’ werd uitgevoerd gelooft 60 procent van de Britten dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Ook zou 53 van de Britten vinden dat Johnson niet gestraft moet worden. Johnson kon inmiddels ook rekenen op de steun van Rowan Atkinson – bekend van zijn rollen als Mr. Bean en Blackadder.