Vlaams Belang is sinds kort met zo’n 150 duizend ‘vind-ik-leuks’ de populairste Vlaamse partij op Facebook. De N-VA (143.000 likes), die in het verleden steeds deze positie bezette, moet nu achtervolgen. Europarlementariër en ALDE-frontman Guy Verhofstadt (Open Vld) blijft met 467 duizend likes evenwel ruimschoots de populairste Belgische politicus op de sociaalnetwerksite.  

De populariteit op Facebook en de stijgende ledenaantallen bewijzen volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat hun “boodschap aanslaat, meer dan ooit tevoren”. Digitale media-expert Kenneth Dee stipt evenwel een ander punt aan: de Vlaams-nationalisten mikken veel op “verontwaardiging”. “Als je de analyses bekijkt [dan zie je dat] Vlaams Belang echt gaat voor verontwaardiging. Voor de kwaadheid van de mensen. Je ziet dat omdat […] van alle politieke partijen […] zij diegenen [zijn] die de meeste boze emoticons krijgen als reactie op hun posts, veel meer dan andere partijen”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS.

Hoewel de digitale populariteit van Vlaams Belang volgens Dee niets zegt over de electorale slagkracht van de Vlaams-nationalisten, krijgen meer mensen de boodschap van de partij te zien. “Als ze bij Vlaams Belang nu een post […] of een video maken [dan zal] die door waarschijnlijk veel meer mensen gezien […] worden dan bij CD&V bijvoorbeeld, die helemaal achteraan bengelt”, klinkt het bij de media-expert.

Van Grieken zelf ziet nog een ander voordeel. “Vroeger moest je een beetje gokken of mensen uw campagne smaken. Vandaag kan je dat heel snel zien op sociale media”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS. Gevraag of de goede scores van zijn partij niet vallen te wijten aan populistische uitspraken, stelt Van Grieken dat “duidelijke uitspraken het goed doen”. “Heel vaak gebruiken politici moeilijke woorden omdat ze de waarheid niet durven zeggen”, aldus Van Grieken.

https://twitter.com/FranckenTheo/status/1032977403474337797

Verhofstadt populairste Belgische politicus (op Facebook)

Niet staatssecretaris Francken maar Europarlementslid Guy Verhofstadt is de Belgische politicus met de meeste ‘likes’ op Facebook. Zo kan de liberaal op maar liefst 467.999 ‘vind-ik-leuks’ rekenen. Wel dient er te worden opgemerkt dat de oud-premier vaak Engelstalige filmpjes en berichten deelt waarmee hij een groter publiek kan bereiken. Francken (160.000 likes) daarentegen deelt haast uitsluitend Nederlandstalige inhoud.