Venezuela: Linkse president Maduro overleeft aanslag

0
1095

De socialistische Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een aanslag overleefd. Het zou gaan om een aanval met drones met explosieven. Maduro wijst met beschuldigende vinger naar buurland Colombia.

Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ontploften drones beladen met explosieven dichtbij een militaire parade in Caracas, waar de socialistische president Nicolas Maduro net op dat moment een toespraak gaf. De drones wisten Maduro niet te bereiken. Het is momenteel onduidelijk of ze werden neergeschoten of te vroeg ontploften.

(Lees verder onder de tweet.)

Militaire parade

Op livebeelden van de toespraak was te zien hoe Maduro en andere functionarissen plots naar de lucht keken. Op de achtergrond waren luide knallen te horen. Daarop was te zien hoe de lijfwacht van Maduro zich haastte om zich op te stellen voor de president. Tientallen soldaten en toeschouwers vluchtten in paniek weg.

De Venezolaanse president was ongedeerd en kwam er met de schrik van af. Zeven soldaten van de nationale Garde zouden wel gewond zijn geraakt bij de aanval. “Dit was een moordpoging, ze probeerden mij te vermoorden”, zei Maduro later op televisie. Hij kondigde aan dat de verantwoordelijken voor de aanslag opgepakt waren.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor aanslag opgeëist. Een groep, de ‘Soldados de Franelas’,  suggereerde in een tweet wel betrokken te zijn. “We hebben laten zien dat ze kwetsbaar zijn. We hadden vandaag geen succes, maar het is gewoon een kwestie van tijd”, zei de groep.

Maduro beschuldigt Colombia

Maduro wijst intussen met beschuldigende vinger naar Colombia. “Alles wijst op Venezolaans ultra-rechts in samenwerking met Colombiaans ultra-rechts, en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanval zit”, zei Maduro.

Een woordvoerder van de Colombiaanse president Santos ontkende de beschuldigingen. “Dit heeft geen basis”, aldus de woordvoerder. “De president is bezig met het doopsel van zijn kleindochter en niet met het omverwerpen van buitenlandse regeringen.”

Het olierijke Venezuela is al vijf jaar verwikkeld in een ernstige economische crisis die heeft geleid tot ondervoeding, hyperinflatie en massale emigratie. Volgens de linkse Maduro vecht hij tegen een “imperialistisch” complot om het socialisme te vernietigen en de  olie van Venezuela over te nemen. Tegenstanders beschuldigen hem van autoritarisme en het vernietigen van de ooit welvarende Venezolaanse economie.