In Afghanistan hebben honderden zwaar bewapende Talibanstrijders de strategische stad Ghazni aangevallen. Daarbij staken ze politiecontroleposten in brand en veroverden ze delen van de stad. Na hevige gevechten met het Afghaanse leger, dat gesteund werd door de VS, trokken de terroristen zich terug. Dat schrijft Reuters.

Amerikaanse gevechtshelikopters en drones gaven de Afghaanse grondtroepen steun vanuit de lucht. Het is echter nog niet helemaal duidelijk of de hele stad weer veilig is. Er wordt gevreesd dat verschillende Talibanstrijders zich nog verschuilen. De aanval op de stad die de hoofdstad Kaboel verbindt met het zuiden van het land, was puur een machtsvertoon van de Taliban. Ze onderstrepen zo hoe zwak de veiligheidssituatie in het land blijft, slechts drie maanden voor de parlementsverkiezingen in oktober.

Het ministerie van Defensie in Kaboel zei dat de aanvallers teruggeslagen zijn, maar nog steeds aanwezig zijn in één deel van de stad. Daar hebben ze zich verschanst in huizen van burgers, van waaruit ze geregeld het vuur openen op het leger. Het ministerie meldt dat er 150 aanvallers gedood of gewond zouden zijn. “Amerikaanse troepen antwoordden met luchtsteun en voerden één aanval (met een drone) uit. Ter aanvulling lieten Amerikaanse vliegtuigen hun aanwezigheid zien”, reageerde luitenant-kolonel Martin O’Donnell, woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Volgens de Taliban zelf zouden ze een paar dozijn Afghaanse soldaten en politieagenten gedood hebben en grote hoeveelheden wapens en uitrusting gestolen hebben. O’Donnell ontkent dit en zegt dat het aantal slachtoffers minimaal is: “Dit is alweer een gefaalde poging van de Taliban om terrein te winnen, het zal resulteren in alweer een blikvangende maar strategisch onbelangrijke krantenkop.” Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden 25 Afghaanse soldaten en politieagenten gedood en kwamen ook 1 journalist en 2 burgers om het leven.

De aanval komt tijdens een periode waar de hoop groeit voor vredesonderhandelingen die een einde zullen maken aan 17 jaar oorlog in Afghanistan. In juni werd nog een driedaags staakt-het-vuren gehouden tijdens de Eid al-Fitr feestdag. Daarbij mengden Talibanstrijders en Afghaanse regeringssoldaten zich en groeide de hoop voor vrede. Die hoop lijkt nu dus weer vervlogen. De Taliban kon echter geen extra gebied veroveren. Volgens militaire bronnen heeft de Taliban ongeveer 14 procent van Afghanistan in handen en wordt er in slechts 30 procent van het land niet gevochten. Andere bronnen beweren dan weer dat de Taliban veel meer gebied in handen heeft.