De anti-Turkse sancties vanwege Amerikaans president Donald Trump (Rep.) laten zich voelen. De Turkse lira, de munteenheid in het West-Aziatische land, is nagenoeg 40 procent gezakt ten aanzien van de Amerikaanse dollar, een Turkse staatsbon op 10 jaar moet nu maar liefst 20 procent rente verschaffen en de koers van de Turkse beurs is tevens nagenoeg 40 procent gezakt in vergelijking met een jaar geleden.

Het gaat slecht met de Turkse lira en het staatspapier dat de Turkse overheid uitbrengt. Turkije moet nu duizelingwekkende rentes uitbetalen om geld op te halen. Het nieuws komt er enkele dagen nadat Trump sancties tegen Turkije instelde na het blijvend aanhouden van Andrew Brunson, een evangelisch-christelijke prediker uit de VS die het Evangelie in Izmir predikte. In de nasleep van de mislukte Turkse coup in 2016 werd Brunson echter opgepakt, samen met tienduizenden andere dissidenten, journalisten, soldaten, rechters, advocaten en dergelijke meer. Hij verblijft momenteel nog steeds in huisarrest.

Turkije krijgt klappen

Afgelopen dinsdag groeide de rente op 10-jarige Turkse staatsbonnen tot ongeveer 20 percent, na aanvankelijk rond 18,8 procent te schommelen. De Amerikaanse dollar is dan weer ruim het vijfvoudige waard van de Turkse lira. Een maand geleden was die ratio nog 1:4,5 en vorig jaar 1:3,5. En met een euro koop je thans 6,25 Turkse lira. Ook Turkse aandelen worden minder populair. De Turkse aandelenindex van MSCI, TUR, is 40 procent gezakt in waarde ten aanzien van januari. Dit terwijl de aandelen in (andere) groeilanden wel stegen.

De Turkse president Recep Erdogan wordt geconfronteerd met een verzwakt vertrouwen in de Turkse economie, maar dat weerhield hem niet om eind juli nog te dreigen met represailles als de VS zou overgaan tot sancties. Afgelopen weekend werd duidelijk wat die represailles inhielden. Erdogan ging over tot het bevriezen van eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers van Justitie en Veiligheid in Turkije. Met die maatregel spiegelt Erdogan de Amerikaanse sancties die de tegoeden van de Turkse Justitie – en Binnenlandministers blokkeerde in de VS op 1 augustus.

Turkije is sinds de mislukte coup in 2016 al langer een dwarsligger in het Westerse bondgenootschap rond de VS. De West-Aziatische staat is lid van NAVO, maar dwarsboomde al verschillende initiatieven in dit militair verband na botsingen met Europese naties over Turkse verkiezingsmeetings in Europa. Ook de Turkse militaire campagne in Noord-Syrië tegen de Koerdische bondgenoten van de VS wordt met argusogen gevolgd.