Terwijl de Turkse lira zich vandaag in vrije val bevindt verdubbelde de Amerikaanse president Donald Trump de Turkse invoerheffingen op staal en aluminium. Intussen maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich zorgen over de blootstelling van Europese banken.

“Ik heb net een verdubbeling van de tarieven op staal en aluminium goedgekeurd met betrekking tot Turkije terwijl hun munt, de Turkse lira, snel naar beneden valt tegenover onze zeer sterke dollar”, schreef Donald Trump op Twitter. “Aluminium zal nu 20 procent zijn en staal 50 procent. Onze betrekkingen met Turkije zijn op dit moment niet goed!”

(Lees verder onder de tweet.)

Paniek op Europese beurzen

De Turkse lira bevindt zich in vrije val. Na gisteren al ernstige verliezen te incasseren viel de Turkse munt vandaag nog eens 20 procent in waarde ten opzichte van de dollar. In vergelijking met een jaar geleden verloor de lira 46 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Intussen bevinden ook de Europese financiële markten zich in paniekmodus. Alle belangrijke Europese markten bevinden zich momenteel in het rood. Verschillende Europese banken – waaronder ook bijvoorbeeld BNP Paribas – hebben belangrijke economische activiteiten in Turkije.

Een groot deel van de Turkse overheidsschuld bevindt zich in Europa. Het aandeel van Unicredit is met 5,6 procent gedaald, op de voet gevolgd door BBVA met een daling van 5,4 procent, Deutsche Bank met een daling van 5,3 procent, ING met een daling 5 procent en BNP Paribas met een daling van 4,2 procent

(Lees verder onder de tweet.)

ECB bezorgd

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd dat beleggers niet worden afgedekt tegen de zwakte van de lira. Ze zouden hun leningen in lira niet kunnen terugbetalen. Voorlopig zou de ECB de kwestie als ernstig maar niet alarmerend beschouwen.

Intussen maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een strijdlustige toespraak zonder verwijzing naar de noodzaak van enige koerswijziging. Hij riep de Turken op om dollars en goud om te zetten in lira’s in wat hij een “nationale strijd” noemde.

Enkele dagen geleden stelde Trump sancties in tegen Turkije na het blijvend aanhouden van Andrew Brunson, een evangelisch-christelijke prediker uit de VS die het Evangelie in Izmir predikte. In de nasleep van de mislukte Turkse coup in 2016 werd Brunson echter opgepakt, samen met tienduizenden andere dissidenten, journalisten, soldaten, rechters, advocaten en dergelijke meer. Hij verblijft momenteel nog steeds in huisarrest.