De Turkse lira heeft een laagte-record bereikt. Met één Amerikaanse dollar kon je eerder vandaag 7,24 lira kopen. De Turkse munteenheid was nog nooit zo laag gewaardeerd. Vandaag herstelde de munt zich ietwat tot 6,5:1 ten zien van de Amerikaanse dollar. Het slechte financiële nieuws in Turkije komt er na versterkte sancties vanwege Amerikaans president Donald Trump (Rep.) tegen Turks staal en aluminium die vrijdag werden aangekondigd.

De Turkse centrale bank zag zich maandag genoodzaakt om een aantal maatregelen te treffen zodat de lira niet verder in vrije val verbleef. Er werd gesneden in de reserves die banken normaal verplicht moeten aanhouden, zo brengt Reuters. Banken moesten 250 ‘basis points’ of 2,5 procent minder liquiditeit aanhouden voor spaargelden van alle aflooptermijnen en zelfs 400 basis points of 4 procent minder voor niet-klassieke buitenlandse bankinvesteringen (denk aan de meer speculatieve aandelen en obligaties in plaats van het klassieke lenen en sparen).

Trump duwt Turkse economie verder naar afgrond

Vrijdag tweette de Amerikaanse president dat de invoerheffingen op Turks staal en aluminium zouden verdubbeld worden. De markt reageerde onmiddellijk. De Turkse munt zakte op enkele uren maar liefst 18 procent in waarde, terwijl Europese politici en investeerders zich zorgen maakten over blootstelling aan Turks waardepapier. De verhouding tussen de VS en Turkije verslechtert al maanden. Dit na politieke zuiveringen in het West-Aziatische land, Turks dwarsliggen in NAVO, onpopulaire militaire campagne’s in Noord-Syrië tegen de Koerden en het blijvend aanhouden van een Amerikaanse christelijke prediker.

De handelingen van de Turkse centrale bank herstelt nu echter het vertrouwen en de Turkse munt ietwat. Toch is de munt sterk gezakt in waarde ten aanzien van vorig jaar, met zo’n 40 procent waardeverlies. Het nieuwe beleid van de centrale bank in Turkije heeft 10 miljard lira vrijgemaakt, naast 6 miljard dollar en 3 miljard dollar aan goud, zo stelt de Turkse centrale bank.

De Turkse economie heeft evenwel structurele vertrouwensproblemen. Dit nadat de centrale bank de intrestvoet niet aanpaste naar omhoog ondanks de hoge inflatie en ineenzakkende lira. Ook Erdogans grip op de Turkse economie en zijn steeds slechtere verhouding met het Westen worden met argusogen bekeken.

Twitter-oorlogje

Een aantal experts zijn dan ook kritisch over het Turkse financiële beleid. Timothy Ash, economist bij BlueBay Asset Management, vindt bijvoorbeeld dat de Turkse politiek te reactief handelt. “Dit had al vandaag al klaar moeten zijn”, tweette Ash zondag. “Voor de Aziatische markten openden. Ze hinken altijd achterop, steeds proberend om de problemen in te halen, [maar] dan is de schade reeds geleden. Klassiek voorbeeld van hoe je een crisis niet moet beheren.” 

De Turkse regering van president Recep Erdogan kan echter niet lachen met de kritiek. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken liet maandag weten dat het juridische stappen zal ondernemen tegen 346 profielen op sociale media die omtrent de zwakke Turkse lira hebben gecommuniceerd “op een provocatieve manier”. Erdogan roept Turken inmiddels op om hun dollars en goud om te zetten naar lira om bij te dragen aan de “nationale strijd”.