Trump vervangt NAFTA door nieuw verdrag met Mexico

0
1067

Amerikaans president Donald Trump laat weten dat de VS en Mexico een akkoord hebben bereikt over de handelsrelaties tussen beide landen. In plaats van het NAFTA-verdrag, dat een zware impact heeft gehad op de Amerikaanse industrie, komt er nu een bilateraal handelsverdrag dat volgens het Witte Huis eerlijker en meer in evenwicht is. Experts achtten dit onmogelijk wegens de hoge complexiteit en verdeeldheid in de materie.

Het handelsakkoord lijkt een grote overwinning voor de regering van Trump die jobs beloofde voor de staten in de rust belt, waar sinds 1994 heel wat jobs verdwenen toen het NAFTA-verdrag getekend werd. Ook de beurzen reageren uiterst positief op het nieuws. Trump wil ook de naam van NAFTA vervangen door de negatieve connotatie bij veel mensen. Nieto hield het bij een “belangrijke update” en “modernisering” die de productiviteit zou moeten versterken.

Canada nog niet betrokken

Het bilateraal handelsakkoord zou goed moeten zijn voor beide partners. Canada viel voorlopig buiten de onderhandelingen. De handelsrelatie tussen de Trump en Trudeau loopt niet zo vlot, vooral omdat de linksliberale Trudeau vasthoudt aan hoge tarieven op Amerikaanse producten. Trump liet uitschijnen dat er ruimte is om eventueel een apart verdrag te sluiten met Canada en dat de onderhandelingen daar snel over kunnen beginnen.

De uittredende president van Mexico, Enrique Peña Nieto, zei dat het zijn wens is om Canada te incorporeren in het hele verhaal. Trump bedankte Nieto en zei dat “dit iets heel speciaals is voor de producenten en landbouwers in beide landen, het is geweldige handel en het is een veel eerlijker verdrag.

Trump bedankte verder beide teams die de onderhandelingen gevoerd hebben en sprak over de complexe aard en maandenlange inspanningen die in het akkoord gegaan zijn. Volgens hem hebben ze nog niet met Canada onderhandeld omdat ze eerst met Mexico een overeenkomst wilden bereiken. “We hebben alles veel simpeler en veel beter voor beide landen gemaakt“, aldus Trump. Hij wees de media er ook op dat de president en ‘president-elect’ van Mexico zeer nauw hebben samengewerkt.

(Lees verder onder de tweet.)

Weinig details

Veel details over het verdrag zijn nog niet gekend. Vorige week donderdag heeft Amerika wel toegegeven dat ze het huidige, door de WTO gehanteerde, tarief van 2,5% op wagens gemaakt in reeds bestaande fabrieken zal behouden. De mogelijkheid blijft dus bestaan dat voor nieuwe fabrieken er veel hogere tarieven kunnen komen.

Reuters meldt dat het verdrag eist dat 75% van een wagen in de NAFTA-regio gemaakt moet worden, in plaats van 62,5%. 40% tot 45% moet gemaakt worden door arbeiders die minstens 16 dollar per uur verdienen. Verwacht wordt dat het verdrag snel getekend zal worden, zodat Nieto de kans krijgt die pluim op zijn hoed te steken voor het einde van zijn regeringstermijn.