De Amerikaanse president Donald Trump is geen gewoon staatshoofd. Hij bekijkt alles financieel, wat brengt het op en wat kost het mij. Dat is een werkwijze die de meeste Europese leiders onbekend is. Tradities en gewoonten interesseren hem niet. Amerika staat eerst, dreigen en de zaken opblazen, het staat al jaren neergeschreven in zijn boeken. Die laatste zijn blijkbaar niet geweldig gelezen door zijn Europese collega’s. Bovendien is hij onvoorspelbaar. Daar houden de Europeanen, de Chinezen en de Russen niet van. Liever Hillary Clinton in het Witte Huis, van haar weten we wat de volgende zet gaat zijn. Bovendien heeft de miljardair uit ‘ Fifth avenue’ New York City zijn hele campagne zelf betaald en moet hij niet teveel ‘dank u’ zeggen tegen sponsors.

Maar hoe lopen de zaken voor Trump drie maanden voor de ‘mid term’ verkiezingen van begin november dit jaar? De mogelijke beïnvloeding van de verkiezingen van november 2016 is een ondoorzichtig verhaal en dat zonder de ‘smoking gun’. Wat is er beïnvloed? De tellingen? De lijsten van de kiezers? Het verhaal gaat over de elektronische aanvallen vanuit Rusland op de servers van de democratische partij. Niemand weet waar die servers gebleven zijn en heeft de FBI die wel ooit onderzocht?

De rol van de FBI wordt een probleem voor deze instelling en dat zeker als blijkt dat topfiguren van dit agentschap openlijk partij trokken en trekken voor Hillary. Het is ook niet duidelijk waarom het verhaal van mogelijke beïnvloedingen zich altijd maar beperkt tot Rusland en zich niet uitbreidt tot een ander land dat erg actief is op deze markt: China? Maar al deze problemen, met op kop de kwaliteit van de Amerikaanse veiligheid, deden zich wel voor tijdens het bewind van ex-president Barack Obama! In ieder geval gaat dit dossier de zomer over en is het op het niveau van de ‘Bold and the beautiful’ geraakt.

De ruzie in de democratische partij gaat verder. Hillary en Bernie Sanders willen niet wijken. Zodoende komt er weinig vernieuwing naar voren. De jongste voorverkiezingen laten een ruk naar links zien bij de democraten. Inderdaad kandidaat ‘speaker’ Joe Crowley uit New York verloor de democratische voorverkiezingen voor het Witte Huis tegen de linkse Ocasio Correz. Ook ‘Congresswoman’ Dianne Feinstein uit Californië ging er onderuit tegen een nieuwe linkse figuur. Met andere woorden de democraten volgen eerder Sanders dan Clinton en schuiven naar links. Dat is een godsgeschenk voor Trump, want het pragmatische centrum verliest bij de democraten.

‘Mid term’ verkiezingen

Begin november zijn er verkiezingen voor 36 gouverneurs, 33 senatoren en alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden. Op dit ogenblik besturen de republikeinen 33 staten, de democraten 16 en de lokale ‘Alaska party’ levert daar de gouverneur: Bill Walker. Het ziet er niet direct naar uit dat de democraten hier voor een grote ommekeer gaan zorgen. Momenteel is er een republikeinse meerderheid in de senaat: 51 tegen 47 democraten en 2 onafhankelijken (o.a. Bernie Sanders). Van de 33 te verkiezen senatoren zijn er 23 democraten, 8 republikeinen en de twee onafhankelijken (o.a. Sanders te Vermont). Het wordt geen gemakkelijke opdracht voor de democraten om de senaat te veroveren. Ook hier kan Florida een beslissende rol spelen. Daar moet de huidige senator Bill Nelson (democraten) het opnemen tegen uitredend Gouverneur Rick Scott (republikeinen).

Door de vele vrijgekomen democratische zetels staan de republikeinen er beter voor! In het Huis van Afgevaardigden hebben de republikeinen 238 zetels op 435. Hier is alles mogelijk. Maar de vele republikeinse gouverneurs hebben wel de kans gehad om de grenzen van de kiesdistricten te wijzigen in het voordeel van hun partij!

(Lees verder onder de tweet.)

De economische groei bedraagt 4,1 procent en de werkloosheid ligt op een zelfde percentage. In januari hebben de bedrijven en de burgers een fikse belastingvermindering gekregen. Daarnaast stijgen ook de netto lonen. Het wordt moeilijk om deze president electoraal te counteren in een periode van ongezien hoogconjunctuur. Het is ‘booming economy’ in het land van ‘Uncle Sam’.

Kloof met de media

President Trump had ook beloofd om de militaire uitgaven op te trekken. Dat is al gedaan met 60 miljard dollar. Hij is de NAVO-leden recent te Brussel de les komen spellen over het niet behalen van de afgesproken 2 procent bbp-norm. Duitsland kreeg de volle lading omdat het zijn gas massaal uit Rusland laat komen. Kan iemand mij dan eens uitleggen waarom de EU dan sancties neemt tegen Rusland over Oekraïne? Trump ontmoette Poetin te Helsinki en kreeg dan een groot stuk van de media tegen zich. Maar op basis van een recente ‘NBC/Wall street Journal’ poll blijkt dat zijn Amerikaanse populariteit is gestegen na zijn Europese trip!

Er gaapt een enorme kloof tussen de klassieke media met de anti-Trump verhalen en een groot deel van de Amerikaanse bevolking. Hij noemt ze ‘fake news’ en lacht er openlijk mee. Een dergelijke situatie heeft zich nog nooit voorgedaan. In ieder geval zijn vele media al lang over de grenzen gegaan van de objectiviteit, de neutraliteit en het serieuze. Ook de vierde macht zal zich eens ernstig moeten afvragen hoe men zich moet herpositioneren in dit politiek landschap!

(Lees verder onder de tweet.)

President Trump heeft de Amerikaanse ambassade verhuisd naar Jeruzalem. Trouwens, andere landen hebben dat ondertussen ook gedaan. Hij had dat beloofd tijdens zijn campagne en dat is ook iets nieuws, namelijk: een president die zijn programma wil uitvoeren! Maar deze zet moet ook bekeken worden in het licht van de aanstaande verkiezingen en het belang van de joodse kiezers in staten als Florida, New York en Californië.

Internationale handel

De Iran-deal is door president Trump naar de prullenbak verwezen. Maar de VS heeft ook amper handel met de dictatuur van de Ayatollahs: 180 miljoen dollar. Daarentegen neemt de EU het minder nauw met democratische principes, want de handel met Teheran loopt op tot 21 miljard dollar. Het wordt interessant om te zien hoe de Europese bedrijven zullen reageren met betrekking tot de Amerikaanse financiële beperkingen inzake Iran! Uiteraard moet dit ook gezien worden in het licht van de aanstaande verkiezingen in november.

Met een totaal handelstekort van 800 miljard dollar, waarvan 375 miljard uit China komt, moet Trump wel iets doen. De vorige presidenten hebben dit dossier niet willen, kunnen of durven oplossen. Dus begint deze president handelsmaatregelen te nemen tegenover China. En men ziet de gevolgen: de Chinese productie en groei zakt, de schulden stijgen enz. Het nieuwste Chinese wapen heet: devalueren. Inderdaad de renminbi is sinds april al met 10 procent gezakt. Met andere woorden: de Chinezen hopen zich te redden met een zwakkere munt. Over de mondiale waarde van de Chinese munt moet Washington zich geen zorgen maken. De belangrijkste reservemunt is nog steeds de US dollar, alle grondstoffen worden uitgedrukt in die munt en ongeveer 2/3 van alle internationale betalingen – via de Bank voor Internationale Betalingen – gebeuren met het groene monetaire papier!

Overeenkomst met de EU

Trouwens de EU heeft ook een handelstekort met China van 180 miljard dollar. Uiteindelijk is de EU-commissievoorzitter naar Washington D.C. getrokken om de Amerikaanse president te ontmoeten. En zowaar komt TTIP terug op tafel. Trouwens, wat moet de EU doen met China? Zich laten koloniseren? Zie maar wat er gebeurt met vele Afrikaanse landen! Met Rusland zien we het ook niet zitten en de eigen EU defensie heeft niet de capaciteit om Europa eigenhandig te verdedigen.

Uiteindelijk zijn de politieke, ideologische, economische en financiële banden het grootst tussen Noord-Amerika en Europa. Het voordeel van de overeenkomst tussen Trump en Juncker is dat de handelsoorlog niet doorgaat en er tijd wordt gekocht. De Amerikaanse president kan de zaak over de ’mid term’ tillen en de EU over de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei 2019. Donald Trump houdt van handelstarieven om zijn eigen economie te beschermen, wat zeer lang het leitmotiv is geweest van de republikeinse partij, maar hij houdt ook van ‘deals’ waar hij iets aan kan verdienen.

Conclusie

President Trump staat voor zijn eerste belangrijke politieke test: de ‘mid- term’ van 6 november. Daar krijgt de Amerikaanse kiezer de kans om zijn beleid te belonen of te bestraffen. Maar deze 45ste president heeft al wat zaken in beweging gebracht en met een verdeelde oppositie alsook een boomende economie liggen de kaarten goed voor deze onconventionele president. Zoals hij zelf al eens zei: ‘It’s always good to be underestimated’.