De Amerikaanse president Donald Trump heeft Google ervan beschuldigd “conservatieve stemmen te onderdrukken” en zijn zoekmachine te manipuleren om voorrang te geven aan linkse media. Trump laat alvast weten dat hij de zaak wil aanpakken.

“Google-zoekresultaten voor ‘Trump News’ tonen alleen de standpunten en reportages van de nepnieuwsmedia. Met andere woorden, ze knoeien [met de resultaten], voor mij en anderen, zodat bijna alle verhalen en nieuws slecht zijn. Het neppe CNN is prominent aanwezig. Republikeinse/conservatieve en eerlijke media worden uitgesloten”, tweette Donald Trump.

Censuur van rechts

“Illegaal?”, vraagt Trump zich af. “96% van de resultaten van ‘Trump News’ zijn afkomstig van nationale linkse media, zeer gevaarlijk. Google & anderen onderdrukken stemmen van conservatieven en verbergen informatie en goed nieuws. Zij controleren wat we wel en niet kunnen zien. Dit is een zeer ernstige situatie, die zal worden aangepakt!” 

De Amerikaanse president heeft de afgelopen weken al vaker zijn bezorgdheid geuit over de vermeende discriminatie van conservatieve stemmen op het internet. Eind juli kondigde hij aan dat hij Twitter zou laten onderzoeken, vanwege het “‘shadow-bannen’ van prominente Republikeinen”.

Ook reageerde Trump een week geleden al op de censuur van tal van rechtse pagina’s en persoonlijkheden op sociale media. Zo werd het materiaal van de uiterst populaire rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones door Facebook, Apple, YouTube en Spotify verwijderd. De rechtse mediapersoonlijkheid Gavin McInnes werd van Twitter gegooid. De account van islamcriticus Robert Spencer werd opgeschort door fondsenwervingswebsite Patreon.