De Amerikaanse president Donald Trump heeft de geplande reis van topdiplomaat en minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, naar Noord-Korea geannuleerd. Trump bevestigde openlijk dat de reden hiervoor was dat zijn pogingen voor een denuclearisatie van Noord-Korea tot stilstand zijn gekomen. De Amerikaanse president beschuldigt voor een deel China voor haar gebrek aan vooruitgang met Noord-Korea. Dat meldt Reuters.

Trump stelde voor dat gesprekken met Pyongyang tijdelijk gestopt worden tot Washington de handelsoorlog met Beijing heeft opgelost. De Amerikaanse president bestempelde voorheen zijn topontmoeting op 12 juni met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un als een geweldig succes. Toen zei hij nog dat de atoomdreiging van het land voorbij was, ondanks dat er ook toen nog geen concrete signalen waren dat Pyongyang haar atoomwapens wilde afgeven. Trump hield de deur echter altijd op een kier voor een tweede ontmoeting, maar nu wil hij de ontmoetingen tijdelijk pauzeren.

“Ik heb minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd om momenteel niet naar Noord-Korea te gaan, omdat ik het gevoel heb dat we niet genoeg vooruitgang boeken met het respect voor de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”, schreef Trump op Twitter. De Noord-Koreanen hebben vooralsnog niet gereageerd.

De onderhandelingen zitten echter al een tijdje in het slop. Pompeo maakte eerder al stappen richting de denuclearisatie, maar Pyongyang wilde eerst toegevingen zien van de Amerikanen. De verklaring van Trump komt slechts een dag nadat Pompeo zei dat hij Noord-Korea opnieuw zou bezoeken. De beslissing om de trip af te lassen werd nadien echter samen genomen door Trump, Pompeo en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

Prematuur bezoek

Sommige leden van de Amerikaanse inlichtingendienst en defensie hadden echter de vorige trip van Pompeo al bestempeld als “prematuur” en lieten toen weten dat de vooruitzichten voor een duidelijke vooruitgang vaag waren. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha sprak vandaag nog telefonisch met Pompeo. Hij drukte zijn bezorgdheid uit over het uitstellen van het bezoek. Kang vroeg Pompeo om het momentum niet uit de dialoog met Noord-Korea te halen.

Trump richt nu zijn pijlen op China, de grootste handelspartner van Noord-Korea, omdat het land een cruciale factor is om de sancties tegen Pyongyang staande te houden. “Door onze veel moeilijkere handelsverhouding met China, geloof ik niet dat ze helpen met de vooruitgang voor denuclearisatie zoals ze ooit wel deden”, reageert Trump op Twitter. De Amerikaanse president liet echter ook weten dat hij Kim Jong-Un “hoogstwaarschijnlijk binnenkort” zal ontmoeten.