Indien de overzetboot tussen Oostende en Ramsgate opnieuw vaart, wil Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) een afhandelcentrum voor transitmigranten in Jabbeke. “De criminaliteit mag niet opnieuw stijgen”, stelt de socialist voorop tegenover De Morgen. Groen distantieert zich bij monde van lokaal lijsttrekker en Kamerlid Wouter De Vriendt van het “taalgebruik” van de burgemeester(s). “‘Afhandelcentrum’, ‘nultolerantie”, ‘vuilnisbak’; kunnen we alsjeblieft ons taalgebruik beschaafd houden sp.a en CD&V?”, stelt hij op Twitter.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ongeveer 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde streken voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) trok enkele weken geleden nog aan de alarmbel. Havenstad Zeebrugge is enorm in trek bij illegalen en wordt nu al ruime tijd geteisterd door de criminaliteit van de illegalen in de streek. Maar ook Jabbeke, een stad nabij Brugge, ondervindt meer en meer overlast van transitmigranten.

Vande Lanotte, wiens gesprekken over de heropstart van de ferrylijn tussen Oostende en Ramsgate concreter worden, vreest dat ook zijn stad in de toekomst te maken gaat krijgen met deze problematiek. Komt er opnieuw een ferry, dan moet er volgens de socialist een afhandelcentrum voor transitmigranten in Jabbeke komen. Meer nog: Vande Lanotte heeft – naar eigen zeggen – op dit domein al een principeakkoord met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hoewel Jambon volgens De Morgen op de hoogte is van Vande Lanotte zijn voorstel, geeft hij aan dat er nog geen definitieve beslissing werd genomen. Zo onderzoeken zijn diensten nu het nut van zo’n centrum in Jabbeke.

Harde aanpak

De Oostendse burgemeester gaat voor een “nultolerantie”. “Als ze (illegalen, n.v.d.r.) in het centrum van Oostende rondzwerven, zal de politie hen oppakken en verwijderen. De criminaliteit mag niet opnieuw stijgen”, stelt Vande Lanotte tegenover De Morgen. Zes jaar geleden, toen er tussen Oostende en Ramsgate nog een ferry vaarde, kende zijn stad al een instroom van illegalen. “Wij hadden toen een aanzienlijke stijging van gauwdiefstallen en auto- en woninginbraken. Dat wil ik nu absoluut vermijden”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Veel van Vande Lanotte zijn voorzichtigheid heeft te maken met de plaats waar de ferryterminal zal komen namelijk vlak aan het station. “Wij zijn al tien extra agenten aan het rekruteren voor deze problematiek. Wij doen al grote inspanningen. De rest is voor de minister van Binnenlandse Zaken”, klinkt het.

Jabekke ziet afhandelcentrum niet zitten

Daniël Vanhessche (CD&V), de burgemeester van Jabbeke, kan de (eventuele) komst van een dergelijk centrum niet appreciëren. “Mijn gemeente zal niet de vuilbak van Oostende worden”, stelt hij tegenover De Morgen. “Ik zal me hier met hand en tand tegen verzetten.”

(Lees verder onder de tweet.)

De positie van Vanhessche hoeft gelet op de komende gemeenteraadsverkiezingen niet te verwonderen. Wat ook meespeelt: Jabbeke werd enkele dagen geleden opgeschrikt door een schietpartij tussen twee grote groepen transitmigranten. “De eerste keer sinds de Wereldoorlog dat er geschoten is in Jabbeke”, klonk het bij CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert.

De Vriendt: “Dit is niet hoe progressieven moeten praten”

Kandidaat-burgemeester voor Groen in Oostende, Wouter De Vriendt, hekelt op Twitter het “taalgebruik” van Vande Lanotte en Vanhessche. “‘Afhandelcentrum’, ‘nultolerantie’ ‘vuilnisbak’; kunnen we alsjeblieft ons taalgebruik beschaafd houden sp.a en CD&V?”, stelt hij. “Dit is niet hoe progressieven moeten praten over transmigranten. Groen distantieert zich. Dit gaat om mensen, en zoals elke mens verdienen zij respect”, aldus De Vriendt.