Komt de digitale energiemeter er, of komt hij er niet? De waarheid lijkt wat in het midden te liggen. De reden? Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), kan (nog) niet kan garanderen dat de eigenaars van zonnepanelen hun voordelen behouden. Kan de Open Vld-minister deze groep van energieconsumenten niet compenseren, dan wil hij de introductie van de digitale energiemeter voor deze groep burgers uitstellen. “Deze zoveelste discussie bewijst opnieuw dat minister Tommelein niet klaar is met zijn dossier”, reageert Vlaams parlementslid voor sp.a, Rob Beenders, tegenover VRT NWS.  

Eigenaars van zonnepanelen genieten vandaag van een aantal voordelen. Zo kunnen ze hun teller zien terugdraaien wanneer ze meer energie produceren dan ze verbruiken. De digitale teller daarentegen, zal niet kunnen terugdraaien en bijgevolg verliezen de eigenaars van zonnepanelen een groot voordeel.

Minister Tommelein zoekt om die reden naar compensaties. Volgens hem moet de toekomstige regeling “minstens even interessant zijn als vandaag met de terugdraaiende teller”. Het probleem? De Open Vld-minister kan niet voor alle compensaties instaan. Zo bepalen de VREG en de federale overheid een groot deel van de prijs.

Uitstel en kritiek

Komen er geen – of niet voldoende – compensaties voor de eigenaars van zonnepanelen, dan wil Tommelein deze consumenten (tijdelijk) vrijstellen van de digitale meter-regeling. Tegelijkertijd lijkt de Open Vld-minister volgens VRT NWS druk te zetten op energieregulator VREG. “Ik denk dat de VREG in de komende weken een beslissing kan nemen”, citeert men de minister. “Als de VREG een beslissing neemt die het rendement voor de Vlamingen niet garandeert, dan zullen we de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen pas later plaatsen. Ik kan me niet inbeelden dat de regulator erop uit is om mensen met zonnepanelen te straffen”.

https://twitter.com/Robbeenders/status/1033028188803420162

De sp.a wil echter de introductie van de digitale meter volledig uitstellen. “De overhaaste beslissingen van minister Tommelein zorgen er enkel voor dat de stroomfactuur naar boven zal gaan. Hij moet de uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn”, reageert Beenders tegenover VRT NWS. De huidige discussie bewijst daarnaast volgens het sp.a-parlementslid dat “Tommelein niet klaar is met zijn dossier”.

De liberaal ziet in de kritiek van Beenders evenwel een politiek spelletje. “Meneer Beenders probeert op allerlei manieren de digitale meter niet in te voeren. Dat is iets wat zijn minister in de vorige legislatuur niet gelukt is”, klinkt het bij Tommelein.